Megkönnyebbült tapssal búcsúztatták Mayt Brüsszelben

K  AP20171214110 másolata
2017.12.15. 13:20

Állva tapsolták meg kollégái a csütörtöki, több mint négy órás munkavacsora végén Theresa May-t. Bár a kommentárok szerint ez inkább a megkönnyebbülés, mint az ünneplés jele volt, az Egyesült Királyság miniszterelnöke ezzel a gesztussal, ha mást nem, érzelmi támogatást kapott Brüsszelben, mielőtt visszautazott volna késő éjszaka Londonba.

Theresa May ezzel biztos lehet abban, hogy az EU bent maradó kormányfői pénteken meg fogják állapítani azt, hogy a brexit-tárgyalásokon “elégséges előrehaladás történt” ahhoz, hogy megkezdjék a tárgyalások következő szakaszát. Arról már a héten döntöttek az EU részéről, hogy 2018 márciusáig adnak maguknak időt, hogy pontosan meghatározzák a további tárgyalások menetrendjét. A brexit-alku részleteiről itt írtunk korábban.

Írországnak a megszokotthoz képest jelenleg jóval nagyobb a politikai súlya az EU-ban, köszönhetően az észak-ír határnak. Az EU-csúcson részt vevő Európa-ügyi miniszterük, Helen McEntee biztos abban, hogy az Egyesült Királyság állja adott szavát a brexit-megállapodást illetően, ugyanakkor arról is beszélt, hogy a két éves átmeneti időszakra, a kiszámíthatóság érdekében pontos menetrendet kell majd meghatározniuk.

A brexit-tárgyalások további szakaszában dől majd el, hogy milyen lesz az EU és az Egyesült Királyság kapcsolata. Leo Varadkar ír miniszterelnök arról beszélt péntek reggel, hogy nekik az lenne a legjobb, ha a mostanihoz hasonló, lehető legszorosabb kapcsolat jönne létre a kilépés után, de megérti, hogy ezt a nézőpontot nem osztja valamennyi tagország vezetője.

Jean-Claude Juncker, az EUrópai Bizottság elnöke a vacsora utáni sajtótájékoztatóján méltatta Theresa May munkáját, aki szerint komoly erőfeszítéseket tett a tárgyalások eddigi szakaszában, amit “el kell neki ismerni”.

Kérdésre válaszolva azt mondta Jean-Claude Juncker,

nem az EU-n múlik, hogy az Egyesült Királyság kihátrál-e a brexitből, ez a brit parlamenten és választókon múlik.

Ezzel arra az eheti fejleményre utalt Jean-Claude Juncker, hogy szerda este Londonban leszavazták Theresa May kormányát az alsóházban, így a képviselők törvényi garanciát értek el arra, hogy beleszólásuk legyen a kilépés végső döntésébe. A brit kormány a júniusi előrehozott választások után vesztette el stabil parlamenti támogatását, ezzel tovább szűkítve kormánya mozgásterét.

Orbán Viktor péntek reggel az Európai Tanács épületébe érve röviden megállt a delegációk érkezésére váró újságírók előtt, akik a brexit-tárgyalások menetéről kérdezték. Theresa Mayről elismerő szavakkal beszélt, aki keményen védi országa érdekeit.

Túl korai még erről beszélni

– válaszolt Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy mi lesz a következő fázis legnehezebb témája az Egyesült Királysággal.

A migrációra adandó EU-s válasz megoldatlan feladat marad

A tagországok és az uniós intézmények vezetői titkon talán abban reménykedtek, hogy egységet tudnak felmutatni az év végére, a migráció témája továbbra is mutatja az EU megosztottságát. Míg Jean-Claude Juncker és Orbán Viktor közös nyilatkozata az olasz határvédelem közép-európai pénzügyi támogatásáról a konstruktív egyetértés képét sugallhatta, Angela Merkel nem sokkal később arról beszélt, hogy a szolidaritásnak nem csak az EU külső határainak védelmében, hanem a belső problémák esetében is működnie kell. A német kancellár megjegyzését nehezen lehetett másként értelmezni, mint a V4-ekre való rápirítást. Egyetértés híján az unió tagállamainak vezetői a 2018 második felében térhetnek vissza a témára, miután több uniós ország túl lesz parlamenti választásain.

(Borítókép: Theresa May brit miniszterelnök érkezik az uniós országok állam- és kormányfõinek csúcstalálkozójára a brüsszeli Európa-épületben 2017. december 14-én a kétnapos tanácskozás elsõ napján. - fotó: Geert Vanden Wijngaert / AP / MTI)

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán!