Az EU 2020 végéig le akarja zárni a brexitet

2017.12.20. 16:21

Az Európai Unió azt szeretné, ha a brexit utáni átmeneti időszak 2020. december 31-ig tartana – erről Michel Barnier, az unió főtárgyalója beszélt szerdán Brüsszelben. Az Egyesült Királyság 2019. március 29-én lép ki az EU-ból. Az ezt követő átmeneti időszak ötletét először Theresa May vetette fel szeptember végén, Firenzében tartott beszédében. Az eredeti elképzelés így az lett volna, hogy az átmeneti időszak nagyjából 2021 márciusáig tartana, amiről eddig azt gondolták, hogy elegendő lehet arra, hogy megoldják a kilépés miatt felmerülő adminisztratív problémákat. Barnier szerint a 2020 végi dátum azért is adja magát, mert ez a záró dátuma az EU hét éves költségvetési ciklusának.

Az Európai Bizottság részéről már akkor is úgy nyilatkozott Barnier, hogy nem szabad az időt húzni a tisztázatlan témák megoldására. Azóta az EU és az Egyesült Királyság, ha az utolsó pillanatban is, de megállapodtak a tárgyalások első szakaszának főbb kérdéseiben. A pénzügyi rendezésről és az állampolgári jogok kérdéseiben megegyeztek, a harmadik fontos kérdés az ír-északír határ ügye volt, amiről úgy állapodtak meg az EU-csúcs előtti napokban, hogy gyakorlatilag elodázták a megoldást, ahogy a britek szerették volna, annak érdekében, hogy tovább tudjanak lépni.

Michel Barnier most szerdán bemutatta az Európai Bizottság első vázlatát a tárgyalások folytatásáról, és arról hogy a Bizottságnak milyen mandátuma lenne ezek során. Ezt a vázlatot a Bizottság elküldi az Európai Tanácsnak, ahol a vázlatból részletes irányelvet készítenek, várhatóan 2018 január végéig.

Barnier a sajtótájékoztatón emlékeztetett, az Egyesült Királyságra nézve a kilépés napján megszűnik annak a nagyjából 750 nemzetközi megállapodásnak az érvényessége, amelyeket az EU írt alá, és amelyek az unió tagjaként az Egyesült Királyságra is vonatkoznak.

A tárgyalásokat az unió részéről vezető francia bürokrata elmondta, októberig el kell hogy készüljenek azok a megállapodások, amelyek a politikai és a kereskedelmi kapcsolatokat szabályozzák, hogy ideje legyen az európai és a brit parlamentnek ratifikálni azokat. Barnier nem tért ki arra, hogy mi lesz abban az esetben, ha az Egyesült Királyság 2020 végéig nem tudja lezárni az átmeneti időszakot.