Kínosan indul a bolgárok soros uniós elnöksége

2018.01.03. 10:26

Rumen Radev bolgár elnök kedden megvétózta a korrupcióellenes törvényt, amelyet még múlt hónapban fogadott el a balkáni ország parlamentje. Az államfő szerint a szabályozás nem lenne független, és a kormány politikai ellenfeleivel szemben lehetne használni.

Egy nappal korábban vették át a soros uniós elnökséget

Az eset egy nappal azután történt, hogy Bulgária fél évre átvette az Európai Unió miniszteri tanácsának soros elnökségét, azaz hat hónapig nekik kell levezetni a tárgyalásokat az EU egyik legfontosabb döntéshozó szervében. Az elnökséget előre meghatározott sorrendben kapja meg minden tagállam, most épp a bolgárok jönnek.

Többen már előre aggódtak amiatt, nem jelent-e problémát a korrupció az országban, vagy az, hogy a kormányt egy szélsőjobboldali pártot is tartalmazó parlamenti csoport támogatja. A Transparency International szerint Bulgária az EU legkorruptabb országa.

Bulgáriát – Romániával együtt – a 2007-es csatlakozása óta külön figyeli az EU, hogy hogyan áll a jogállamisággal és a korrupcióval.

A tíz éve folyamatosan tartó vizsgálatot néhány tagállam nem hivatalosan a bolgárok schengeni tagságához köti.

legutóbbi, novemberben kiadott uniós jelentés szerint a közeljövőben teljesíthetik az elvárásokat, de a májusban hatalomra került kormánynak többek között szóvá tette, hogy „kiszámíthatatlan” a jogalkotási folyamat. Bulgáriának biztosítania kellene a reformok hitelességét, kölcsönös bizalmat és együttműködést kellene teremtenie az ország intézményei között és alaposan egyeztetve előkészíteni a törvényeket.

Nem alaptalan a gyanú

Az új bolgár jogszabály egy korrupcióellenes egységet állítana fel, de azt a parlament jelölné, így valóban nem biztos, hogy teljesen független lenne.

„Úgy gondolom, hogy az elfogadott törvény nem csak elégtelen jogi alapot jelentene a korrupció kezelésére, de még nehezebbé is tenné a küzdelmet ellene”

– nyilatkozta a bolgár elnök.

A novemberi uniós jelentés is külön hangsúlyozta, mennyire fontos a korrupcióellenes egység vezetőit „nyílt és átlátható eljárásban kinevezni”.

A törvény most visszakerül a parlament elé további vitára, de a képviselők felülbírálhatják az elnöki vétót.

A kormányzó jobboldali koalíció nem kommentálta az elnök lépését, de az ellenzéki szocialisták vezetője, Kornelia Ninova szerint ez remek lehetőséget ad rá, hogy jobb törvényt terjesszenek elő.

(BBC, EUobserver)