Az EU bírósága elé került Magyarország az elutasított menekültkvóta miatt

2018.01.04. 11:28 Módosítva: 2018.01.22. 16:32

Hivatalosan is az Európai Bíróság elé került az uniós menekültkvótákról szóló döntés elutasítása miatt Magyarország, Csehország és Lengyelország ellen megindított kötelezettségszegési eljárás. A tavaly elbukott kvótaper után az Európai Bizottság perelte be Magyarországot, Szlovákiát és Lengyelországot amiatt, hogy továbbra sem hajlandók menekülteket átvenni Görögországtól és Olaszországtól. Az eljárás vége pénzbüntetés lehet.

A keresetet az Európai Bizottság nyújtotta be még decemberben luxembourgi székhelyű bírói testületnek, miután Magyarország, Lengyelország és Csehország továbbra sem teljesíti a 120 ezer menedékkérő tagországok közötti elosztásáról született uniós döntést. 

Kettős mérce, Soros

A kormány szerint az Európai Bizottság kettős mércét alkalmaz, amikor csak három tagállamnál kifogásolja az uniós menekültkvótákról szóló döntés elutasítását, miközben azt több ország sem hajtotta végre érdemben.

A Fidesz azt írta, hogy a kötelező betelepítési kvóta bevezetése a Soros-terv része, és arra kérték a kormányt, hogy tegyen meg mindent Magyarország megvédéséért.

A menekültek kvóták szerinti szétosztásáról szóló határozatot  2015 szeptemberében  többségi szavazással, többek között Magyarország ellenkezése dacára fogadtak el  az uniós tagállamok belügyminiszterei (az EU miniszteri Tanácsa). A határozat szerint Magyarországnak Olaszország és Görögország tehermentesítésére mindösszesen 1294 nemzetközi védelemre szoruló menedékkérőt kellene befogadnia. 

Ezt a magyar kormány nem fogadta el. Orbán Viktor azzal érvelt, hogy eredetileg abban állapodtak meg a kormányfők, hogy a menekültek befogadása önkéntes lesz, ezt pedig nem írhatja felül egy uniós miniszterek által megszavazott határozat. A magyar és a szlovák kormány ezért a luxembourgi Európai Bíróságon támadta meg a döntést.

K EPA20160327102
Fotó: Georgi Licovszki / MTI / EPA

A kvótapert azonban tavaly szeptemberben elbukta a kormány. A bíróság kimondta, hogy a kvótarendszerről szóló tanácsi döntés érvényes, amit Magyarországnak, Lengyelországnak és Csehországnak is teljesítenie kell. 

Az Európai Bizottság már a bírósági döntés előtt elindította a kötelezettségszegési eljárást a három országgal szemben, amiért nem kezdték el a Tanács határozatát végrehajtani. A három ország a bírósági döntés után sem mutatott hajlandóságot a menekültek átvételére, ezért az Európai Bizottság úgy döntött: most ő pereli be a renitens tagállamokat. 

A perben a magyar kormány jogi szakértőinek most alperesként kell előadni jogi érveiket Luxemburgban. Valami újat kell mondaniuk a bíróságnak ahhoz képest, amit a szeptemberben elbukott perben már érvekként előadtak. Az eljárás vége most pénzbüntetés lehet.