Az EU bírósága elé került Magyarország az elutasított menekültkvóta miatt

2018.01.04. 11:28 Módosítva: 2018-01-22 16:32:41

Hivatalosan is az Európai Bíróság elé került az uniós menekültkvótákról szóló döntés elutasítása miatt Magyarország, Csehország és Lengyelország ellen megindított kötelezettségszegési eljárás. A tavaly elbukott kvótaper után az Európai Bizottság perelte be Magyarországot, Szlovákiát és Lengyelországot amiatt, hogy továbbra sem hajlandók menekülteket átvenni Görögországtól és Olaszországtól. Az eljárás vége pénzbüntetés lehet.

A keresetet az Európai Bizottság nyújtotta be még decemberben luxembourgi székhelyű bírói testületnek, miután Magyarország, Lengyelország és Csehország továbbra sem teljesíti a 120 ezer menedékkérő tagországok közötti elosztásáról született uniós döntést. 

Kettős mérce, Soros

A kormány szerint az Európai Bizottság kettős mércét alkalmaz, amikor csak három tagállamnál kifogásolja az uniós menekültkvótákról szóló döntés elutasítását, miközben azt több ország sem hajtotta végre érdemben.

A Fidesz azt írta, hogy a kötelező betelepítési kvóta bevezetése a Soros-terv része, és arra kérték a kormányt, hogy tegyen meg mindent Magyarország megvédéséért.

A menekültek kvóták szerinti szétosztásáról szóló határozatot  2015 szeptemberében  többségi szavazással, többek között Magyarország ellenkezése dacára fogadtak el  az uniós tagállamok belügyminiszterei (az EU miniszteri Tanácsa). A határozat szerint Magyarországnak Olaszország és Görögország tehermentesítésére mindösszesen 1294 nemzetközi védelemre szoruló menedékkérőt kellene befogadnia. 

Ezt a magyar kormány nem fogadta el. Orbán Viktor azzal érvelt, hogy eredetileg abban állapodtak meg a kormányfők, hogy a menekültek befogadása önkéntes lesz, ezt pedig nem írhatja felül egy uniós miniszterek által megszavazott határozat. A magyar és a szlovák kormány ezért a luxembourgi Európai Bíróságon támadta meg a döntést.

K EPA20160327102
Fotó: Georgi Licovszki / MTI / EPA

A kvótapert azonban tavaly szeptemberben elbukta a kormány. A bíróság kimondta, hogy a kvótarendszerről szóló tanácsi döntés érvényes, amit Magyarországnak, Lengyelországnak és Csehországnak is teljesítenie kell. 

Az Európai Bizottság már a bírósági döntés előtt elindította a kötelezettségszegési eljárást a három országgal szemben, amiért nem kezdték el a Tanács határozatát végrehajtani. A három ország a bírósági döntés után sem mutatott hajlandóságot a menekültek átvételére, ezért az Európai Bizottság úgy döntött: most ő pereli be a renitens tagállamokat. 

A perben a magyar kormány jogi szakértőinek most alperesként kell előadni jogi érveiket Luxemburgban. Valami újat kell mondaniuk a bíróságnak ahhoz képest, amit a szeptemberben elbukott perben már érvekként előadtak. Az eljárás vége most pénzbüntetés lehet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?