Nem adják könnyen a szabadságot Nagy-Britanniának

2018.01.29. 17:50 Módosítva: 2018-01-29 18:04:02
Kemény feltételekkel küldik a nemzeti kormányok tárgyalni az EU képviselőjét a britekkel.

Figyelemreméltó egyetértésben döntöttek a nemzeti miniszerek arról, hogy mit várnak el Nagy-Britanniától, miután jövő tavasszal kilép az Európai Unióból, mondta Ekaterina Zaharieva, a bolgár külügyminiszter hétfő délután. Az uniós külügy- és Európa-ügyi miniszterek a bolgár politikus elnöklete alatt abban egyeztek meg, a kilépést követő közel két évben az Egyesült Királyság része maradhat a közös európai piacnak, be kell tartania annak összes régi és közben meghozott új szabályát, de nem szólhat majd bele a szabályok megalkotásába.

 

Nagy-Britannia 2019. március 29-én kilép az EU-ból, de az volt a brit kormány kérése, hogy ezzel a dátummal nem veszítse azonnal hatályát minden uniós szabály a szigetországban, hanem kapjanak még egy kis időt az átállásra.

Az uniós miniszterek azt javasolják, hogy az átmeneti időszak 2020. december 31-ig tartson. Ezalatt az idő alatt minden uniós szabály érvényes marad. A britek elkezdhetnek tárgyalni a jövőbeli gazdasági  kapcsolataikról, szabad-kereskedelmi egyezményekről más országokkal, de azok csak 2021. január 1-jétől léphetnek életbe. 750 különböző nemzetközi szerződésnek szűnik majd meg a hatálya Nagy-Britanniára nézve, ezeknek a megfelelő pótlása valóban nem kevés időt fog felemészteni.

A Nagy-Britanniában élő uniós állampolgárok jogai is ugyanazok kell, hogy maradjanak az átmeneti időszakban, mint amelyeket most is élveznek, kötötték ki a miniszterek. Az Európai Unió Bíróságának is megmarad a joghatósága Nagy-Britanniában az átmeneti időszakban.

Ne lejthessen a pálya a brit cégeknek

„Ezek a kikötések azért fontosak, hogy [a Nagy-Britanniában tevékenykedő] uniós cégeknek stabilitást és egyenlő feltételeket biztosítsunk, és hogy ne kelljen kétszer alkalmazkodniuk új előírásokhoz” – emelte ki Michel Barnier, az Európai Unió brexit-ügyi főtárgyalója.

Arra a kérdésre, hogy mit tehet az Egyesült Királyság, ha az átmeneti időszakban olyan új uniós szabályok születnek, amellyekkel nem értenek egyet, Barnier azt mondta: a Egyesült Királyság kérte, hogy legyen átmeneti időszak, így el kell fogadniuk ennek az időszaknak a feltételeit. Az Egyesült Királyság döntött úgy is, hogy kilép az EU-ból, ezért magától értetődik, hogy az átmeneti időszakban nem ülnek többé képviselői az EP-ben, nem lesz uniós biztosuk, és nem vehetnek részt a nemzeti kormányok ülésein, hacsak nem hívják meg őket. Megjegyezte, hogy egyes indokolt esetekben természetesen meghívják majd a brit kormány képviselőjét, de az ilyen esetekről egyenként fognak dönteni.

Októberig szeretnék végső formába önteni a britekkel a kilépés feltételeit és megegyezni az átmeneti időszak szabályairól. Egy nemzetközi szerződésben fogják lefektetni a megegyezést, amelyet a nemzeti törvényhozásoknak is meg kell vitatniuk és jóvá kell majd hagyniuk.

Barnier kiemelte, hogy Londonnak mihamarabb tisztáznia kell az álláspontját, hogy az átmeneti időszak után is szeretne-e az európai uniós közös piacban maradni, esetleg csak a vámunióban venne részt, vagy a teljes elszakadást pártolja. 

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?