Magyarul védte Orbánt a svéd parlamentben egy radikális jobboldali képviselő

2018.02.20. 16:01 Módosítva: 2018.02.20. 19:09
Tisztelt Orbán Viktor, miniszterelnök úr, köszönöm szépen, hogy kiáll Európáért! – mondta a svéd botrányhős a stockholmi parlamentben.

Kent Ekeroth, a Svéd Demokraták országgyűlési képviselője a svéd parlamentben szólalt föl a magyar kormány védelmében múlt héten. A képviselő február 14-én töltött föl egy videót a beszédéről. 

Ekeroth a hazáját különös országnak, a világ legszélsőségesebb demokráciájának nevezte, amely gonosznak, antidemokratikusnak, totalitariánusnak állította be Magyarországot az elmúlt években. Ehhez képest szerinte Magyarország a józan észt szimbolizálja, ami pontosan az ellenkezője annak, amit a svéd parlament balliberális erői képviselnek.

Magyarország a saját kultúrájának és népének megőrzéséért cselekszik, védi Európa határait, és kiállt az EU és az USA támadásaival szemben. Ugyancsak ellenállt a Soros Györgynek dolgozó civil szervezetek kampányának, mondta Ekeroth. „Vicces, hogy önök felháborodnak, amikor egyes országokat az amerikai vagy a svéd választásokba való beavatkozással vádolnak, de örülnek, ha az USA vagy Soros megpróbál ennek az országnak  a választásába beavatkozni. A képmutatás magasfoka” – tette hozzá.

Ekeroth megemlítette, hogy Magyarország ellenállt az oszmán törekvéseknek Európa meghódítására, és a megszállás ellenére is kiálltak a kommunizmus bűneivel szemben.

Aztán egy mondat erejéig magyarra váltott, és köszönetet mondott a világ elsőszámú kormányfőjének, Orbán Viktornak.

A képviselő által közzétett videófelvételen úgy látszik, hogy nagyjából egy tucat ember hallgatta a felszólalását.

A „vasrúd-botrány” szereplője

Kent Ekeroth hírhedt személyiség a svéd politikában. 2006-ban Svédország tel-avivi nagykövetségén volt gyakornok, ahonnan kirúgták, amikor kiderült, hogy a radikális jobboldali Svéd Demokraták tagja.

2010-ben egy tisztázatlan verekedésben vett részt, ahol az egyik párttársa belerúgott egy részeg emberbe, ribancnak nevezett egy huszonegy éves nőt, és rasszista megjegyzésekkel sértegetett egy komikust. Ekeroth videóra vette az eseményeket. Később nyilvánosságra került egy másik videó ugyanerről az incidensről, ahol Ekeroth és két ismerőse vasrudakkal fegyverkeznek föl, és Ekeroth egy autónak löki a fiatal nőt. A tudósítások szerint egy olyan verzióját is közzétették a videónak, ahol látszik, hogy az este folyamán Ekerothékat sértegetik. Az eset „vascső-botrány” néven vonult be a svéd köztudatba.

Ekeroth az egyik szerkesztője volt az Avpixlat nevű svéd lapnak, amelyik rasszista és idegengyűlölő tartalmakat tett közzé.

2016-ban egy éjszakai klub előtt sorban állva keveredett verekedésbe. Az Expressen című svéd újság az egyik legellentmondásosabb svéd politikusnak nevezte, és négy másik kocsmai balhét is felsorolt, amelyik a nevéhez fűződik.

Sok időt tölt Magyarországon

Egy olvasónk felhívta a figyelmünket, hogy Kent Ekerothtal gyakran össze lehet futni Budapesten, és tavaly a Budapest Beacon is arról írt, hogy a svéd politikus sok időt tölt Magyarországon. A Magyar Hírlap tavalyelőtt májusban interjút készített vele, és múlt héten is megkereste a parlamenti felszólalása kapcsán.

A testvérének, Ted Ekerothnak lakása van Budapesten, írta az ETC című svéd tavaly tavasszal. Ted korábban szintén politizált a Svéd Demokraták színeiben. Mindkét testvérnek bejegyzett vállalkozása van Magyarországon. Kent neve alatt fut az ALTM Consulting, ami a Nemzeti Cégtár szerint üzletviteli és vezetési tanácsadással foglakozik, Ted pedig az Overmind Consulting ügyvezetője, amelynek a tevékenységi köre információ-technológiai szaktanácsadás.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!