Észak-Írországon dőlhet el az EU és Nagy-Britannia közös jövője

2018.02.28. 17:35 Módosítva: 2018.02.28. 20:35
Megspórolna magának egy hatalmas fejfájást Nagy-Britannia, ha bent maradna az európai vámunióban.

Az Európai Bizottság szerdán közzétette a brit kilépésről szóló megállapodás tervezetét. Szerepelnek benne

 • az állampolgárok jogai,
 • hogy mi lesz azokkal a termékekkel, amelyeket piacra dobnak a kilépés előtt, de a kilépés után még bőven kereskednek velük,
 • a pénzügyi ígéretek betartása,
 • az átmeneti időszak és
 • egy melléklet Írországról és Észak-Írországról.

 

Négyszögesíteni kell a kört az Ír-szigeten

Minden fél egyetértett abban, hogy az Ír Köztársaság és Észak-Írország közötti határon nem szabad visszaállítani a határellenőrzéseket azután sem, hogy Nagy-Britannia kilép az EU-ból. Észak-Írország az Egyesült Királyság része, de gyakorlatilag már majdnem húsz éve megszűnt a szárazföldi határ, ami az Ír-szigeten elválasztja egymástól Írországot és az Egyesült Királyságot.

Az 1998-as „nagypénteki egyezmény” fektette le az ír-brit közeledés alapjait, ami egy békeszerződés volt az ír köztársaságpárti és a brit lojalista erők között Észak-Írországban.

Senki nem szeretné megbolygatni ezt a békét.

Arról viszont még nincs egyetértés, hogy hogyan tartsák egyben az Ír-sziget piacát és az Egyesült Királyság piacát is egyszerre. Az Európai Bizottság és az Egyesült Királyság háromféle forgatókönyvet tud elképzelni egy decemberi közös nyilatkozat szerint.

 1. Szabadkereskedelmi egyezmény az Egyesült Királyság és az EU között. Ebben az esetben fel kell állítani egy vámhatárt Észak-Írország és az Ír Köztársaság között. Van ilyenre példa: Norvégia és Svédország között ki vannak jelölve azok a határátkelők, ahol mehet a kereskedelem, és elég hatékonyan működik a vámoltatás is az Irish Times szerint.
 2. London “kitalál egy különleges megoldást”. Egyelőre nem tudjuk, hogy mi lenne ez, de olyasmiről van szó, hogy Nagy-Britannia külön engedélyezi az északír cégeknek, hogy hozzáférjenek a brit piachoz. A brit cégek pedig a jövőben megkötendő egyezmény feltételei mellett kereskedhetnek Észak-Írországban. 
 3. Az Egyesült Királyság bent marad az európai vámunióban. Vagy ha az egész ország nem is marad bent, Észak-Írország igen.

Nem szeretnénk arra biztatni Londont, hogy maradjon a vámunióban, de…

A szerdán közzétett szövegben ezt a harmadik opciót fejtette ki részletesen az uniós testület. 

Michel Barnier, az EU brexit-tárgyalásokat vezető megbízottja és Simon Coveney ír külügyminiszter
Michel Barnier, az EU brexit-tárgyalásokat vezető megbízottja és Simon Coveney ír külügyminiszter
Fotó: Francois Lenoir

„Ha el akarjuk kerülni, hogy bármilyen infrastruktúrát kelljen építeni az északír határon, akkor a legegyszerűbb megoldás az, hogy Észak-Írország bent marad a vámunióban. Ugyanis az árukereskedelem vámoltatásához van feltétlenül szükség infrastruktúrára” – mondta egy bizottsági szakértő.

Ez azt jelenti, hogy a személyek, szolgáltatások és a tőke (elvileg) nem mozoghat át ellenőrzés nélkül a határon, de az árukereskedelem igen. Ha az egész Egyesült Királyság része marad az európai vámuniónak, a probléma meg van oldva. Ha nem, akkor az EU-s vámunió határa az Ír-sziget és Nagy-Britannia közötti tengeren lenne. 

Michel Barnier, a brit kilépéssel foglalkozó uniós megbízott szerdán visszautasította, hogy arra biztatnák Londont, hogy maradjon az európai vámunióban. Mindössze az történt, hogy felkészülnek arra az eshetőségre, ha a brit kormány nem képes kitalálni egy Észak-Írországra szabott különleges megoldást.

Átmeneti időszak

2019. március 30-án Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból. Viszont, mivel ez a dátum nagyon közel van, és rengeteg jogszabályt kell átírni, és át kell alakítani a brit közigazgatást a kilépés miatt, London azt kérte, hogy ne azonnal veszítse a hatályát minden uniós szabály, hanem csak nagyjából két évvel a kilépés után.

Az Európai Bizottság egyetértett, és 2020. december 31-ét javasolta az átmeneti időszak végére. Ez logikusnak tűnik, mert akkor jár le a mostani uniós pénzügyi időszak, amelybe Nagy-Britannia is befizetett. Ebben az időszakban minden maradna a régiben az Európai Unió elképzelései szerint.

A polgárok jogai

A Nagy-Britanniában élő uniós állampolgárok jogairól már megegyeztek decemberben, és ezek rendben vannak. Ezek a jogok  ugyanazok kell, hogy maradjanak az átmeneti időszakban, mint amelyeket most is élveznek az ott élő uniós külföldiek.

Egy független hatóság fog rá ügyelni, hogy ezek a jogok ne sérüljenek. Náluk lehet majd panaszt is tenni, ha a brit egészségbiztosító nem ismeri el egy magyar szakápoló diplomáját az átmeneti időszakban, miközben el kellene, hogy ismerjék, ugyanúgy, mint korábban.

Az EU azt szeretné, hogy minden olyan uniós polgárra is a mostani szabályok vonatkozzanak, akik 2020. december 31. előtt költöznek az Egyesült Királyságba. Sőt, a családtagjaikra is. Ebben még nincs egyetértés London és Brüsszel között.

Mi lesz 2020 után?

Hogy az átmeneti időszak után milyen kapcsolat lesz Nagy-Britannia és az EU között, még a jövő zenéje. Az Európai Unió illetékes tisztviselői minden megszólalásukban sürgetik a brit kormányt, hogy döntsön, mert elsősorban rajtuk múlik az ügy. Alapvetően három opció kínálkozik: 

 1. Nagy-Britannia teljesen elszakad, és új kereskedelmi megállapodást köt az EU-val
 2. Bent marad a vámunióban – csak az áruk mozoghatnak szabadon
 3. Bent marad a teljes közös piacban – áruk, szolgáltatások, tőke és a személyek is szabadon mozoghatnak.

A tagállamok vezetői egy márciusi csúcstalálkozón foglalkoznak megint a brexittel, és az Európai Bizottság azt várja, hogy elmondják a véleményüket, ők milyen kapcsolatot szeretnének az Egyesült Királysággal a jövőben.

Októberig véglegesíteni kell a kilépést

A ma közzétett szöveg még messze nem a végleges verzió. Ezt a vázlatot most megtárgyalják egymás között a nemzeti kormányok és az Európai Parlament is. Az Európai Bizottság közben tárgyal tovább Nagy-Britanniával, a következő kör jövő héten lesz.

Októberig szeretnék végleges formába önteni, hogy maradjon idő ratifikálni Nagy-Britannia kilépésének dátumáig. Az Európai Parlamentnek, a nemzeti kormányokat tömörítő Tanácsnak és a brit parlamentnek is jóvá kell hagynia a kilépési szerződést.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán ! • Hírek
 • Bankszámla