Blair: nem szabad alábecsülni a félelmet a migrációtól

2018.03.02. 11:21
Foglalkozni kell az emberek félelmeivel, világosan kell róla beszélni, hogy merre tart Európa, és egy új népszavazással megfordítható a brit kilépés, mondta Tony Blair Brüsszelben.

„Az aggodalom, a nyugtalanság, ami a brexithez vezetett, nem brit sajátosság. Sok országban egy hasonló népszavazás hasonló eredményeket hozott volna” – mondta Tony Blair csütörtök délután Brüsszelben a European Policy Centre előadásán. A volt munkáspárti miniszterelnök a brit kilépés valódi okairól és a várható következményeiről beszélt, amelyek Nagy-Britanniának és az EU-nak is hatalmas kárt okoznának. Úgy gondolja, hogy a bevándorlással kapcsolatos ellenérzés volt az egyik ok, ami a szakításhoz vezetett. A migrációval kapcsolatos félelemnek a következményeit nem szabad alábecsülni, mondta.

Nagy-Britanniában több egymást követő kormány előbbre helyezte a gazdasági érdekeket a migráció ellenőrzésénél. „Az elemzések megmutatták, hogy szükség van a bevándorló munkaerőre – magyarázta Tony Blair. – Kétség sem fér hozzá, hogy a migráció általában véve fellendíti a gazdaságot, új energiát hoz és életerővel tölti föl.” Azt mondta: meg kell nézni, hogy a Szilícium-völgy technológiai cégei mennyit profitáltak a bevándorlásból, vagy hogy az Egyesült Királyságban a két vezető mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalatot bevándorlók alapították. A nyolcvanas években úgy látszott, hogy Japán meghódítja a világot. Az egyik ok, amiért nem sikerült nekik, az az, hogy nem elzárták magukat a migrációtól.

Viszont bármennyi előnnyel is jár, óriási változást jelent felkarolni a bevándorlást. És csak úgy működik, hogyha egy ország képes kezelni az előítéleteket. „Az emberek azért félnek a bevándorlástól, mert azt látják, ami Európa határain történik, és abból nem kérnek. A kormányoknak meg kell érteniük a migrációtól való félelmeket, amelyeknek egy része valódi, és nem csak előítéletekből táplálkozik.

Viszont ha valaki csak az előítéleket hozza elő, az veszíteni fog.

Szerinte egy átfogó európai bevándorlást ellenőrző rendszer az egyik olyan európai uniós reform, ami segíthetne Nagy-Britanniának, hogy meggondolja magát az Európai Unióval kapcsolatban.

 

Európa már nem békeprojekt, hanem hatalmi projekt

A volt kormányfő több okból is hatalmas hibának tartja a brit kilépést. Az egyik ezek közül, hogy a Nagy-Britannia nélküli Európai Unió meggyengül a világot mozgató hatalmi versenyben. „Az EU egy békeprojekt volt. Az volt a célja, hogy megmutassa: az együttműködés lehet a háború alternatívája egy kontinensen, amelyik korábban csak átmenetileg tudott összezárni, és amit csak erőszakkal lehetett rövid időre egyesíteni.” Mostanra viszont a logika megváltozott: az összefogás mozgatórugója már nem a béke, hanem a hatalom.

A világ újból változik: 2050-re a legnagyobb kereskedő ország Kína lesz, az indiai gazdaság mérete többszörösére nő a német gazdaságénak, és európai ország nem is fog beleférni az első hat legnagyobb gazdaság közé. A nyugat nem fog dominálni többé. Egy ilyen helyzetben mennyivel hasznosabb lenne, ha az EU és Nagy-Britannia nem versenyeznének egymással, hanem egy blokkba tartoznának?

Európának meg kell védenie az érdekeit és az értékeit, ehhez pedig erős egységet kell építenie a saját, független gazdasági és katonai eszközeivel, érvelt.

Ezután konkrét példák nélkül megemlítette, hogy olyan erők vannak születőben, amelyek szkeptikusan tekintenek a nyugati világra, és kevésbé demokratikus rendszereket próbálgatnak. „A huszonegyedik században eljön az első alkalom, hogy nemcsak a hatalmunk, de az értékrendszerünk is ki kell, hogy álljon egy próbát” – mondta. 

A brit kormány bajban van

A brit belpolitikáról azt gondolja, hogy nagy bajban van, mert a brit kilépéssel foglalkozik, ahelyett, hogy a valódi problémákat kezelné, amelyek a kilépéshez vezettek. A brit ellenzék helyében folyton azzal ütné a kormányzó Konzervatív Pártot, hogy nem foglalkozik a gazdaság állapotával, a munkanélküliséggel és az egészségüggyel.

Szerinte csak azok a politikusok kardoskodtak a brexit mellett, akiket egy ideológia vezérelt. Azok, akik úgy gondolják, hogy a Margaret Thatcher-i konzervatív forradalmat sohasem sikerült befejezni, és akiknek elvi problémáik vannak az európai szociáldemokrata politikai kultúrával.

„Az zavar a legjobban, hogy az egész annyira ironikus – csóválta a fejét. – A közös piac és a közös piac bővítése volt az, amiért az Egyesült Királyság a leginkább harcolt az összes kormány alatt. És a mostani vezetésnek ez ellen kell minden erejével föllépnie.”

Valamikor az év során a kormánynak meg kell szavaztatnia a parlamentben a brexittel kapcsolatos terveit, és a tavalyi választás után sokkal nehezebb lesz megnyerni ezt a szavazást. Theresa May elvesztette a kormányzó többségét, és csak az északír protestáns Demokratikus Unionista Párttal (DUP) együtt tudott kormányt alakítani. A DUP semmi szín alatt nem fogja hagyni, hogy bármilyen módon sérüljön az Egyesült Királyság piacának az egysége, ahogy az Európai Bizottság sugallta a héten.

Akkor szavazzanak a britek, amikor már tudják, miről szavaznak

Tony Blair szerint csak egy új népszavazás szentesítheti a brit kilépést. Az új referendumra akkor kell sort keríteni, amikor már ismertek lesznek a kilépés feltételei, és az EU és Nagy-Britannia jövőbeli kapcsolata. Az előző alkalommal a britek téves információk alapján szavaztak a kilépésre, ugyanis azt mondták nekik, hogy a kilépés egyszerű lesz és olcsó, ami nem igaz.

A volt miniszterelnök szerint rengetegen vannak, akik azért döntöttek a brexit mellett, mert elvégezték a pro és kontra számításokat, és arra jutottak, hogy anyagilag valóban jobban jár az ország a kilépéssel. Ha már látszik, mi lesz a kormány ajánlata, őket meg lehet győzni, hogy a maradás a jobban kifizetődő alternatíva. Ez pedig a feje tetejére állítaná az egész eddigi vitát. A közvélemény máris máshogyan gondolkodik a kilépésről mint korábban, mondta.

Nem arról kell beszélni, hogy mennyire gyönge vagy mennyire erős a brit tárgyalópozíció. Ehelyett egyértelmű célokban kell megállapodni arról, hogy merre tart az Európai Unió, például az információs technológia fejlesztésében vagy a közös védelempolitikában. És kezelni kell az emberek félelmeit a bevándorlással kapcsolatban.

„Sokan azt mondják, hogy ez lehetetlen. Én azt mondom, bármi megtörténhet. Nem csoda kell hozzá, hanem erős vezetők” – mondta. Hogy kire gondolt, ki lehetne az az erős vezető, aki átformálhatná a politikai vitát, a rról nem beszélt.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !  • Hírek
  • Árfolyam