15 magyar önkormányzat kap biztosan ingyen wifit idén az EU-tól

2018.03.20. 13:40 Módosítva: 2018.03.20. 16:32
Mától regisztrálhatnak a települések az Európai Unió wifi-hotspot támogatására. Az első pályázatot május 15-én élesítik.

Ezer európai uniós települést támogat idén tavasszal az EU abban, hogy vezeték nélküli internethálózatot építsenek ki közterületeken. Ez lesz a „WiFi4EU” program első köre, amelyet később több másik pályázati kiírás fog követni. Összesen nyolcezer önkormányzatot terveznek támogatni 2020-ig.

Egy település 15 ezer eurós, körülbelül 4,65 millió forintos egyszeri támogatási utalványra pályázhat. 

A WiFi4EU-utalvány csak a berendezések és a hotspotok telepítésének költségeit fedezi. Ezután az önkormányzatnak kell állnia az internet-előfizetést és a berendezések karbantartásának a költségeit legalább három évig.

A sikeresen pályázó települések a közterületek közül maguk jelölhetik ki a WiFi4EU-hotspotok leendő helyét. Ez lehet könyvtár, múzeum, művelődési ház, piac, park, bármilyen közterület, ahol nincs másik ingyenesen használható WiFi-kapcsolat. Az utalványt magasabb értékű projektek részbeni finanszírozására is felhasználhatják. Lehet már meglévő infrastruktúrát is korszerűsíteni, kiegészíteni, vagy új, csúcstechnológiás berendezéseket vásárolni.

A WiFi4EU-hálózatok ingyenesek kell, hogy legyenek, nem lehetnek rajtuk reklámok, és nem kérheti el a felhasználók személyes adatait. Legalább 30 megabites kapcsolatot kell kiépíteni. A hálózatot csatlakoztatni kell majd az Európai Bizottság központi portáljára, ahonnan távolról folyamatosan ellenőrizni tudják, hogy működik-e az adatszolgáltatás.

 

Hogyan lehet jelentkezni?

Azok az önkormányzatok és internetszolgáltatók, amelyek szeretnének részt venni a programban, mától regisztrálhatják magukat a www.wifi4eu.eu oldalon. 

Az Európai Bizottság már közzétette a települések listáját, amelyek Magyarországról regisztrálhatnak. A budapesti kerületek külön-külön jelentkezhetnek.

Május 15-én délután 13 órától lehet jelentkezni az első pályázatra, akkor kell ott ülni az önkormányzati tisztviselőnek a számítógép előtt, és villámgyorsan megnyomni a „jelentkezés” gombot, mintha koncertjegyet venne, vagy vizsgára jelentkezne a Neptunban. Addigra már be kell, hogy legyen regisztrálva a település a rendszerbe.

Azért kell sietni, mert  az első ezer jelentkező kap majd pénzutalványt.  Arra viszont figyelni fognak, hogy mindegyik országra jusson legalább 15 nyertes.

Az önkormányzat kiválasztja a szolgáltatót, az EU a szolgáltatónak fizet

Az önkormányzatoknak nem kell részletes tervet benyújtaniuk, hogy hová milyen berendezéseket terveznek telepíteni. Nekik csak az elérhetőségeiket kell megadni, bizonyítaniuk kell, hogy valóban egy település nevében járnak el, és közölniük kell, hogy melyik internetszolgáltatóval szeretnék elvégeztetni a munkát. 

Az internetszolgáltató lesz az, akinek a terveket be kell mutatnia az Európai Bizottságnak, miután egyeztette őket az önkormányzattal. Ha a tervek megfelelnek a követelményeknek, a szolgáltatónak utalják majd a pénzt.

Ezt ígérte Juncker

Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker másfél évvel ezelőtt jelentette be azt az álmát, hogy „2020-ra Európa minden szegletében legyen ingyenes, vezeték nélküli internet a közösségi élet főbb színterein”. Ennek a megvalósítása indul most a  WiFi4EU pályázatokkal.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !