Az Európai Unió is elítéli Oroszországot az angliai merénylet miatt

2018.03.22. 23:28 Módosítva: 2018.03.23. 00:22
Az uniós országok vezetői közös nyilatkozatban állítják: nincs más hihető magyarázat, mint hogy Moszkva áll a merénylet mögött.

„Az Európai Tanács egyetért a brit kormánnyal: rendkívül valószínű, hogy Oroszország felelős a Salisburyben elkövetett merényletért, és nincs más hihető magyarázat” – üzente az összes európai uniós állami vezető nevében Donald Tusk csütörtökön késő este. 

Március 4-én ismeretlen támadók a dél-angliai Salisburyben megmérgezték az orosz katonai hírszerzés (GRU) egykori tagját, a hazaárulásért elítélt, de egy amnesztiarendelet után 2010-ben az Egyesült Királyságba engedett 66 éves Szergej Szkripalt és lányát, Juliát. A támadásból óriási diplomáciai botrány lett.

Az Európai Unió vezetőinek csütörtöki nyilatkozata sokkal szigorúbb, mint ahogy az uniós külügyminiszterek fogalmaztak a hétfői tanácskozásuk után. Boris Johnson brit külügyminiszter már azon az ülésen is bizonyossággal állította, hogy Oroszország, sőt, személyesen Vlagyimir Putyin elnök áll a merénylet mögött, de akkor még nem állt mögé teljes mellszélességgel a többi kormány. Csak azt írták , hogy „az Európai Unió mélységesen elítéli” a támadást, ami „felelőtlen és jogellenes cselekedet” volt, és számos polgár életét sodorta veszélybe. „Az Unió rendkívül komolyan veszi az Egyesült Királyság kormányának azon megállapítását, mely szerint a merényletért nagy valószínűséggel az Oroszországi Föderációt terheli felelősség” – tették hozzá.

Theresa May brit miniszterelnök csütörtök este részletesen beszámolt az ügyről, és vélhetően az eddigi nyomozás eredményeiről az uniós kormányfőknek az esti tárgyalásukon. Ezután adta ki az elítélő nyilatkozatot az Európai Unió vezető politikai testülete.

Nagy-Britannia után Litvánia is orosz diplomatákat utasítana ki

A litván elnök, Dalia Grybauskaitė  kijelentette , hogy Litvánia mérlegeli azt a lehetőséget, hogy kiutasítja az országból a vélhetően diplomata fedésben dolgozó orosz hírszerzőket. „Úgy gondolom, hogy az Európa összes országát körülölelő hírszerző hírszerző gyűrű megtörése, és az orosz hírszerző hálózat elpusztítása közös feladat” – mondta csütörtök este Brüsszelben.

Theresa May múlt héten utasított ki Nagy-Britanniából 23 orosz diplomatát válaszul a merényletre. A brit miniszterelnök a Bloomberg szerint azzal a céllal érkezett a csütörtöki csúcstalálkozóra, hogy európai szintre terjessze ki az orosz hírszerzés elleni fellépést. Ez a törekvés hozhatott gyümölcsöt az Oroszországgal kifejezetten rossz viszonyt ápoló Litvánia államfőjének döntésében, hogy az ő országa is követheti a brit példát.

Franciaország, Lengyelország és két másik európai uniós ország is hasonlóan gondolkodik, szivárgott ki a csúcstalálkozóról.

Az orosz kormány durva provokációnak nevezte a brit lépést, és válaszképpen ők is kitiltottak 23 brit diplomatát Oroszországból március közepén.

Szóljon hozzá az EUrologus  Facebook-oldalán !