EU-s vezetők: Európa kivételes bánásmódot érdemel Amerikától

GettyImages-936557200
2018.03.23. 12:28

Az uniós országok Brüsszelben összegyűlt vezetői pénteken közös nyilatkozatban bírálták, hogy életbe lépnek Donald Trump védővámjai az Amerikába eladott acél és alumínium termékekre. Sajnálkoztak az Egyesült Államok döntésén, hogy az USA behozatali vámokat vet ki a két fém kereskedelmére. „Nemzetbiztonsági megfontolások nem indokolhatnak ilyen intézkedéseket” – áll az európai uniós vezetők pénteki nyilatkozatában.

Az amerikai elnök március 8-án írta alá a rendeletet, amely 25 százalékos vámmal sújtja az acél, 10 százalékossal az alumínium behozatalát az Egyesült Államokba. Az intézkedés sok kárt okozhat az Európai Uniónak, és különösen a német iparnak, ezért Brüsszel hetek óta tárgyal Washingtonnal, hogy az európai piacról érkező termékekre ne vonatkozzanak a magasabb vámok. 

A tárgyalások során az Európai Bizottság világossá tette: jogtalan, hogy Trump nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozik az EU-val szemben is, mert nem az Európai Unió árasztja el olcsó fémáruval az amerikai piacot. Sőt, mi vagyunk az USA legerősebb partnere a kínai dömping elleni fellépésben. Ráadásul szövetségesek vagyunk, ami a nemzetbiztonsági együttműködést illeti.

Nem az amerikai acél- és alumíniumszektor elsáncolása a megfelelő válasz az Európai Tanács szerint. A valódi probléma az, hogy túltermelés van a két fémből az egész világon, és ennek a megoldására már több fórumon is felajánlotta a segítségét az Európai Unió az USA-nak.

 

Május 1-ig kivételt kapunk

Csütörtökön az USA bejelentette, hogy átmenetileg kivételt tesz az Európai Unióval: május 1-ig nem alkalmazza a vámokat az európai termékekre. Az Európai Unió mellett Ausztrália, Argentína, Brazília és Dél-Korea is megkapja ezt a kivételt. Így egyre világosabbá válik, hogy valójában mindig is elsősorban Kínának címezte a védővámokat az amerikai elnök, a többiekkel igazából tárgyalni akar.

Az Európai Tanács tudomásul vette, hogy az Európai Unióból származó acél és alumínium szállítmányokat időlegesen felmentik a vámok alól, és felszólította az Egyesült Államokat, hogy ezt a kivételt állandósítsák.

Washingtonból egyelőre nem érkezett reakció, hogy milyen feltételekkel mentesítenék véglegesen az európai piacot a védővámok alól. Az EU és az USA szakértői korábban megegyeztek, hogy egy közös munkacsoportban fognak kidolgozni egy mindkét félnek elfogadható megoldást.

Csőre töltve tartják a puskát

Az EU fenntartja rá a jogot, hogy „szabályszerű és arányos” válaszlépéseket tegyen, szögezték le az uniós vezetők. Az USA és az EU közötti kereskedelmet a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályozza. Ha az Európai Unió nem kap felmentést, panaszt tehet az USA-ra.

A WTO arra is lehetőséget ad, hogy az Európai Unió „kiegyensúlyozó intézkedéseket” hozzon. Az Európai Bizottság közzé is tett egy listát olyan amerikai termékekről, amelyekre magasabb vámot vetne ki, hogy visszaállítsa az acél és az alumínium kereskedelméből kiesett nyereséget. A listán olyan elemek szerepelnek, mint például Bourbon viszki, farmernadrág és motorkerékpár.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !