Orbán javasolhatta, hogy hívják vissza a moszkvai EU-s nagykövetet

2018.03.23. 14:26 Módosítva: 2018-03-23 17:20:27

Az uniós országok vezetői csütörtök este közös nyilatkozatban szólaltak föl a Szergej és Julia Szkripal ellen március elején elkövetett angliai merénylet ellen, és kijelentették: „rendkívül valószínű, hogy Oroszország felelős a Salisburyben elkövetett merényletért, és nincs más hihető magyarázat.”

Válaszlépésként több uniós ország is kiutasíthatja a náluk dolgozó orosz diplomatákat, akik vélhetően hírszerző munkát is végeznek. Az Európai Tanács arról is konszenzussal döntött, hogy hazahívják konzultációra az EU Moszkvába küldött hivalatos képviselőjét.

A csütörtök esti uniós csúcstalálkozón „Orbán Viktor volt az, aki javasolta az EU-nagykövet visszahívását Moszkvából konzultációra – nyilatkozta egy diplomáciai forrás az AFP hírügynökségnek. – Görögország és Olaszország voltak leginkább egy ilyen lépés ellen” – tette hozzá.

Pontosan ugyanezt az idézetet hozta le az MTI is egy brüsszeli forrásra hivatkozva.

Több ország is ezt javasolta

Megkérdeztük Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét, hogy meg tudja-e erősíteni ezt az értesülést. Levélben azt válaszolta: „Az eddigi gyakorlatnak megfelelően az Európai Tanács zárt ülést tartott; információkért kérem, forduljon a testület elnökéhez.”

Az Európai Tanács elnökének, Donald Tusknak a kabinetjét nem értük el, de több más forrásból érdeklődtünk, és egyértelműen senki nem válaszolta, hogy valóban így történt. Abban egyetértés volt, hogy több ország is javasolta ezt a lépést, de nem emlékeztek rá, hogy melyikük mondta először. Az is biztosnak tűnik, hogy Németország volt az egyik olyan ország, amelynek a legfontosabb volt, hogy egy ilyen diplomáciai jelzést adjon az Európai Unió.

Az egyik résztvevő, amikor az ülés után megkérdezték tőle, hogy Orbán Viktor javasolta-e a nagykövet visszahívását, azt mondta:

Én inkább kimaradok annak a sok vezetőnek a vitájából, akik megpróbálják magukat a döntések értelmi szerzőjeként feltüntetni.

Nehéz pontos információt megtudni arról, hogy mi hangzik el a kormányfők közötti megbeszéléseken, mert a szokásos csütörtök esti munkavacsorán, ahol a legérzékenyebb ügyekről beszélnek, csak a miniszterelnökök vesznek részt.

Nem lenne meglepő, ha Orbán Viktor egy ilyen kezdeményezéssel állt volna elő, mert ezzel erősítheti az elkötelezettségét a közös európai akció mellett egy fontos ügyben, ahol pont tőle várnak Moszkvához közelebbi kiállást. Ráadásul nem kockáztat semmit,  hiszen lehetett tudni, hogy egy ilyen döntés felé hajlik a kormányfők testülete. A magyar-orosz kapcsolatokat valószínűleg semmilyen módon nem befolyásolja, hogy az EU-s képviselőt hazahívják Brüsszelbe, hogy tegyen jelentést.

Lehet, hogy csak viccből dobta be

Friss: kiszivárgott egy másik verzió is arról, hogy hogyan történhetett Orbán Viktor javaslata. Állítólag éppen arról volt szó, hogy mindegyik ország tehetne egy konkrét lépést, amivel elítéli Oroszországot, például visszahívhatnák a nagyköveteiket Moszkvából. Orbán Viktor erre – félig viccesen – megjegyezte, hogy ennyi erővel már az uniós képviselőt is visszahívhatnánk, mondjuk egy hónapra. A többieknek megtetszett az ötlet.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?