Orbán javasolhatta, hogy hívják vissza a moszkvai EU-s nagykövetet

2018.03.23. 14:26 Módosítva: 2018.03.23. 17:20

Az uniós országok vezetői csütörtök este közös nyilatkozatban szólaltak föl a Szergej és Julia Szkripal ellen március elején elkövetett angliai merénylet ellen, és kijelentették: „rendkívül valószínű, hogy Oroszország felelős a Salisburyben elkövetett merényletért, és nincs más hihető magyarázat.”

Válaszlépésként több uniós ország is kiutasíthatja a náluk dolgozó orosz diplomatákat, akik vélhetően hírszerző munkát is végeznek. Az Európai Tanács arról is konszenzussal döntött, hogy hazahívják konzultációra az EU Moszkvába küldött hivalatos képviselőjét.

A csütörtök esti uniós csúcstalálkozón „Orbán Viktor volt az, aki javasolta az EU-nagykövet visszahívását Moszkvából konzultációra – nyilatkozta egy diplomáciai forrás az AFP hírügynökségnek. – Görögország és Olaszország voltak leginkább egy ilyen lépés ellen” – tette hozzá.

Pontosan ugyanezt az idézetet hozta le az MTI is egy brüsszeli forrásra hivatkozva.

Több ország is ezt javasolta

Megkérdeztük Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét, hogy meg tudja-e erősíteni ezt az értesülést. Levélben azt válaszolta: „Az eddigi gyakorlatnak megfelelően az Európai Tanács zárt ülést tartott; információkért kérem, forduljon a testület elnökéhez.”

Az Európai Tanács elnökének, Donald Tusknak a kabinetjét nem értük el, de több más forrásból érdeklődtünk, és egyértelműen senki nem válaszolta, hogy valóban így történt. Abban egyetértés volt, hogy több ország is javasolta ezt a lépést, de nem emlékeztek rá, hogy melyikük mondta először. Az is biztosnak tűnik, hogy Németország volt az egyik olyan ország, amelynek a legfontosabb volt, hogy egy ilyen diplomáciai jelzést adjon az Európai Unió.

Az egyik résztvevő, amikor az ülés után megkérdezték tőle, hogy Orbán Viktor javasolta-e a nagykövet visszahívását, azt mondta:

Én inkább kimaradok annak a sok vezetőnek a vitájából, akik megpróbálják magukat a döntések értelmi szerzőjeként feltüntetni.

Nehéz pontos információt megtudni arról, hogy mi hangzik el a kormányfők közötti megbeszéléseken, mert a szokásos csütörtök esti munkavacsorán, ahol a legérzékenyebb ügyekről beszélnek, csak a miniszterelnökök vesznek részt.

Nem lenne meglepő, ha Orbán Viktor egy ilyen kezdeményezéssel állt volna elő, mert ezzel erősítheti az elkötelezettségét a közös európai akció mellett egy fontos ügyben, ahol pont tőle várnak Moszkvához közelebbi kiállást. Ráadásul nem kockáztat semmit,  hiszen lehetett tudni, hogy egy ilyen döntés felé hajlik a kormányfők testülete. A magyar-orosz kapcsolatokat valószínűleg semmilyen módon nem befolyásolja, hogy az EU-s képviselőt hazahívják Brüsszelbe, hogy tegyen jelentést.

Lehet, hogy csak viccből dobta be

Friss: kiszivárgott egy másik verzió is arról, hogy hogyan történhetett Orbán Viktor javaslata. Állítólag éppen arról volt szó, hogy mindegyik ország tehetne egy konkrét lépést, amivel elítéli Oroszországot, például visszahívhatnák a nagyköveteiket Moszkvából. Orbán Viktor erre – félig viccesen – megjegyezte, hogy ennyi erővel már az uniós képviselőt is visszahívhatnánk, mondjuk egy hónapra. A többieknek megtetszett az ötlet.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !