Egy belga néppárti EP-képviselő kizáratná a Fideszt a Néppártból

2018.04.11. 13:52 Módosítva: 2018-04-11 14:08:56
Pascal Arimont arról beszélt az ottani rádióban, hogyan gondolkodnak az EP-frakcióban a Fideszről. A többség szerint egyébként nem szabad kizárni a magyar küldöttséget, mert így lehet rájuk hatni.

Nem egyszerű arról dönteni, hogy kizárják-e a fideszes küldöttséget az európai parlamenti frakciójából, ugyanis két iskola van a képviselőcsoporton belül a Fideszről való gondolkodásban. Erről beszélt a belga közszolgálati rádió szerda reggeli műsorában Pascal Arimont, a német anyanyelvű belga közösség Keresztényszociális Pártjának elnöke, a Fidesz-KDNP-s európai parlamenti képviselők frakciótársa.

Az egyik iskola szerint a politikai életben tisztán kell fogalmazni és igazságosnak kell lenni. Ha pedig egy párt átlép egy bizonyos határt, többé nem lehet közösséget vállalni vele. „Hogyha tiszteletben akarjuk tartani a saját értékeinket, akkor ki kell zárni a pártból a Fideszt – mondja Arimont. – Szerintem a Fidesz már többször átlépte ezt a határt, vagyis nem is igazán a párt, hanem főleg a vezetője, Orbán úr.”

A frakció másik része, akik jelenleg többségben vannak, azt mondják, hogy bent kell tartani a Fideszt a frakcióban, mert ez az egyetlen módja annak, hogy egy kicsit kontrollálják Orbán Viktort. Ez a csoport úgy okoskodik, hogy ha már most ilyen Brüsszel-ellenes és idegengyűlölő kampányt folytat Orbán, akkor mi lenne, ha az a nyomás is lekerülne róla, amit az Európai Néppárt tesz rá, amikor néha rászólnak, hogy „eddig, és ne tovább”.

Ebben a hozzáállásban is van logika, ismeri el Arimont. Merthogy Orbánnak nincs szüksége az Európai Néppárt támogatására ahhoz, hogy választást nyerjen. Nem tette hozzá a belga képviselő, de ezt úgy lehet érteni, hogy a Néppártnak nagyobb szüksége van a Fideszre, mint fordítva.

 

A fideszes EP-képviselők egész máshogy beszélnek Brüsszelben

„Hozzá kell tennem, hogy a tizenkét fideszes képviselő, akik a frakciónk tagjai, egyáltalán nem úgy és nem arról beszélnek, amiről Orbán Viktor Magyarországon” – szögezi le. Az ő viselkedésük nagyonis Európa-párti, semennyire sem idegengyűlölő, és amit mondanak, azzal előre szeretnék vinni az európai ügyeket. 

Még Orbán Viktor is, amikor Strasbourgban a halálbüntetés kapcsán kitört vita után beszélt a frakcióban, még ő is puhábban, visszafogottan fogalmazott, nem volt agresszív, emlékezik vissza Arimont.

Pascal Arimont
Pascal Arimont
Fotó: pascal-arimont.eu

A frakcióvezető gratulált Orbánnak, ő nem tette volna

Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője hétfőn gratulált Orbán Viktornak a választási győzelemhez. „Én nem tettem volna, mert olyan témákkal és olyan üzenetekkel nyerte meg a választást, amelyek mellett nem tudok kiállni” – mondja Arimont.

Számára már a határ átlépését jelenti az is, hogy az Európai Bizottság eljárásokat indított Magyarország ellen négy ügyben. Nem nevezi meg ezeket, de valószínűleg a civiltörvény és a felsőoktatási törvény miatti vizsgálatok köztük vannak. Ezek már az utolsó szakaszba léptek, és az EU Bírósága vizsgálja őket. Arimont felveti, hogy érdemes lenne legalább azt megfontolni, hogy felfüggesszék a Fidesz tagságát a frakcióban, amíg ezek az eljárások befejeződnek.

A migráció egész Európában fontos ügy lett

A 2015-ös menekültválság megijesztette az embereket, és még most is van bennük félelem miatta, magyarázza a belga képviselő.

Amikor a politika nem ad jó válaszokat ezekre a félelmekre, az emberek azokat választják, akik javasolnak egy megoldást. Még akkor is, ha ez nem a jó megoldás. 

Ezt látjuk az összes választási eredményen, ahol a szélsőjobboldali pártok és azok a mozgalmak érnek el jó eredményeket, amelyek a hagyományos politikai pártok elleni tiltakozásból születnek.

Ami a migrációt illeti, Arimont szerint Európa nem játszotta jól a szerepét 2015-ben. Orbán Viktor egyszerű válaszokat adott erre a kihívásra: zárjuk le a határokat, Magyarország védje meg magát. Ez nem az a válasz, ami hosszútávon megoldja ezeket a problémákat.

Inkább az adhat majd választ, hogy az Európai Unió következő költségvetésében sokkal több forrást biztosítanak majd a közös európai határvédelmi, menekült- és migrációs politikára. Erre akkor is szükség van, ha a mezőgazdasági támogatásokból kell majd elvonni őket, ami neki különösen fáj, mert ő is mezőgazdasági háttérből jön, de belátja, hogy ha új uniós feladatokat akarunk létrehozni, akkor pénzt kell rájuk áldozni.

A hivatalos tárgyalások májusban kezdődnek az EU 2020 utáni többéves költségvetéséről.

Többen kritizálták már a Fideszt a saját frakciójából

Pascal Arimont nem az első európai néppárti politikus, aki felemeli a hangját a Fidesz, de főleg Orbán Viktor politikája, stílusa és mondanivalója ellen. Néhány példa: a luxemburgi keresztényszocialista képviselő Frank Engel már régóta Orbán egyik legádázabb kritikusa. A halálbüntetéses vita kapcsán a bajor Keresztényszocialista Unió (CSU) politikusa, Markus Ferber is csóválta a fejét, amikor beszélgettünk vele. Róża Thun, a lengyel polgári platformos, tehát lengyel ellenzéki képviselő a CEU-botrány után szólalt föl, ahogy Sabine Verheyen, a német kereszténydemokrata párt (CDU) politikusa is. Ingeborg Grässle, a költségvetési ellenőrző bizottság szintén CDU-s elnöke akkor lett híres nálunk, amikor egy küldöttséget vezetett Magyarországra az EU-s pénzek felhasználását vizsgálva, és többek között a felcsúti kisvasútra is felszállt. Ő a magyar kormány korrupciógyanús közbeszerzési módszereit emlegeti föl rendszeresen. Az ugyancsak német kormánypárti Elmar Brok arra kapja föl a vizet, amikor orosz módra a keresztény értékek védelmére hivatkozik valaki, amikor autoriter lépéseket tesz.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?