Május végétől lehet jelentkezni az európai ingyenvonatozásra

2018.05.03. 17:11
Háromszáz magyar fiatal utazhat idén Európában az Európai Unió áldásával.

Az Európai Bizottság szerdai javaslata szerint 2021-től kezdve rendszeresen pályázhatnának a tizennyolc éves fiatalok egy európai utazásra, amelyhez a jegyet az Európai Unió fizetné. 700 millió eurót különítettek el erre a célra a 2027-ig érvényes költségvetési tervben. A döntés nem végleges, a nemzeti kormányoknak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia. Ez a jóváhagyás legkorábban 2019 tavaszán várható.

A program, amely a DiscoverEU, „fedezd fel az EU-t” nevet kapta, már idén is zajlik, egyelőre kisebb keretből, de már azoknak a feltételeknek a mentén, amelyekkel az ötlet kiagyalói eredetileg előálltak: ha valaki betölti a 18. életévét, jelentkezhet a programba és kaphat egy vonatjegyet.

Ünnepélyes bejelentés

„Több, mint három évvel ezelőtt keresett meg két fiatal német aktivista azzal az álommal, hogy adjunk ingyenes Interrail jegyet minden egyes, 18. születésnapját betöltő európai fiatalnak, hogy megismerjék Európát, hogy új barátokat szerezzenek, és hogy érezzék át, hogy ez egy békés, együttműködő, a kontinenst közösen fejleszteni akaró Európa” – mondta Ujhelyi István szociáldemokrata EP-képviselő, a program egyik támogatója csütörtökön, miután a szervezők bejelentették, hogy a következő években hogyan tervezik fejleszteni az új uniós ifjúsági projektet.

„Büszke vagyok arra, hogy sok magyar szereplője volt ennek a történetnek, éppen ezért azt várom, hogy a közel 300 magyar fiatal, akik az idén elutazhatnak, egy életre szóló emléket őrizhetnek majd lelkükben a mi Európánkról és ez a mostani 300 fő a következő években sok ezer főre nőhet, hiszen évről évre nagyobb támogatást élvezhetünk” – tette hozzá.

Idén egy 12 millió eurós keretből 20-30 ezer európai fiatal vehet részt a kezdeményezésben. Az Európai Bizottság két hullámban tervezi lebonyolítani a pályázatot. Először 15 ezer jegyet hirdetnek meg, azoknak, akik 2018. július 1-jén már betöltötték a 18. életévüket, de még nincsenek 19 évesek.

Várhatóan május végén jelennek meg a pályázatok, egy független szakértői testület június végén értékeli őket, és júliusban már akár meg is kezdhetik az utazásaikat, amelyek egy naptól 30 napig terjedhetnek. Egyéni vagy csoportos utazásokról is lehet szó, öt fő lehet a legnagyobb létszám. 

Lesz egy beugró kvíz Európáról

„Mivel idén a kulturális örökség európai évét ünnepeljük, előnyt élveznek azok az úticélok, amelyek a kulturális örökség európai évének valamilyen kitüntetett céljai” – magyarázta csütörtökön Navracsics Tibor, az ifjúságpolitikáért felelős uniós biztos.

Megkérdeztük tőle, hogy milyen alapon választanak majd a jelentkezők közül, hiszen várhatóan sokkal többen pályáznak majd, mint a Magyarországnak biztosan fenntartott 300 hely.

„A jelentkezés során lesz például egy kvíz, az európai kulturális évhez kötődő, nem nagy tudást igénylő, de mégis egy alapvető tájékozottságot azért feltételező kérdéssor – mondta a biztos. – Mivel nagyon nagy számú pályázóról van szó, és nem akarjuk nehéz kérdésekkel terhelni vagy akadályozni a jelentkezést, ezért előfordulhat, hogy holterseny alakul ki a rangsorolás után.” Ezeknek a holtversenyeknek a feloldására beillesztenek olyan kérdéseket is, amelyekre a válasz egy becslésen alapuló szám lesz, avatott be minket a részletekbe Navracsics Tibor.

Az Európai Bizottság illetékesei a csütörtöki bejelentés után tisztáztak néhány praktikus kérdést a programmal kapcsolatban. Például:

  • július 9. és szeptember 30. között zajlik majd az idei utazások első köre, a második kört még az idei év során tervezik meghirdetni,
  • a nyerteseknek nem maguknak kell megvenni a jegyeiket, az Európai Bizottság gondoskodik erről,
  • nemcsak vonatjegyre, hanem bármilyen menetrendszerű közlekedési eszközzel teljesített utazásra lehet pályázni,
  • ha valaki szeretné elkísérni a 18 éves nyertes utast, természetesen megteheti, de csak a saját pénzén,
  • nem egy „all-inclusive” csomagról van szó, kizárólag a jegy árát állja az EU, az ételt, szállást, biztosítást és más költségeket az utazónak kell fizetnie,
  • nemcsak jegyet fog kapni a sikeres pályázó, hanem egy információs csomagot az utazásról és az úticéljáról

Az Európai Bizottság szívesen hallana az utazásokat követően a fiatalok élményeiről, ezért például Facebook-csoportokat fognak létrehozni, és a vállalkozók közül kineveznek majd DiscoverEU „nagyköveteket” is, akik segítenek a közösségszervezésben.

Van ebben üzlet

Magyarországnak érdekében áll nemcsak minél több 18 évest bevonni a programba, hanem minél több és minél komolyabb kampányt folytatni, hogy más országok fiataljai hozzánk jöjjenek, Magyarországot akarják fölfedezni és megismerni – mutatott rá végül Ujhelyi István. – Ezért azt javaslom a magyar turisztikai szakmának, és el is kezdtünk egyeztetéseket a Sziget Fesztivállal és másokkal is, hogy mi csináljunk erre egy magyar csomagot, egy turisztikai kiajánlást, hogy német, olasz, francia, román, szlovák, cseh és lengyel fiatalok hozzánk jöjjenek, minket ismerjenek meg.”

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !  • Tippek
  • Babaváró hitel