Juncker a magyarokkal is konzultálna Európáról

2018.05.09. 15:11 Módosítva: 2018-05-09 21:10:02
Megüzenheti Brüsszelnek, hogy mit tegyen Európa a migrációval, az oktatással és az egészségüggyel.

„Adjon hangot aggodalmainak, reményeinek és elvárásainak az EU jövőjével kapcsolatban” – így kezdődik az Európai Bizottság internetes konzultációja, amelyet szerdán tettek közzé a honlapjukon.

Tizenkét kérdésre lehet válaszolni. Olyanokra, mint például:

Milyen Európai Uniós szinten hozott döntések miatt lenne büszkébb arra, hogy az Unióhoz tartozik?

Az alábbiak közül melyik jellemezné leginkább az Európai Unió ideális jövőjét?

  • Minimális szintű egészségügyi ellátás biztosítása az összes Európai Uniós országban,
  • magas szintű biztonság, oktatáshoz való igazságos és egyenlő hozzáférés mindenki számára Európa-szerte,
  • egy valódi kormány az egész Európai Unió számára,
  • ...

Ha a migrációra gondol Európában, mit kellene most kiemelten kezelni, hogy az európaiak 20 év múlva annak előnyét lássák?

  • A migránsok beilleszkedését segíteni azokban az országokban, amelyek befogadják őket,
  • javítani a helyzetet azokban az országokban, ahonnan a bevándorlók jönnek,
  • küzdeni az illegális bevándorlás ellen
  • ...

A kérdőív folytatásához kattintson ide! 

Döntsük el, milyen legyen

„A közelgő európai parlamenti választások miatt itt az ideje eldönteni, milyen legyen a 27 tagú Európai Unió – mondta szerdán Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. – Bármi is történjen, Európát az európaiaknak kell felépíteniük. A ma induló felmérés minden európai számára felteszi a kérdést: milyen jövőt akarunk magunknak, gyermekeinknek és Uniónknak? Itt az ideje, hogy az európaiak hallassák hangjukat az őket érintő kérdésekben, és elmondják, vezetőik mit tegyenek ezek ügyében.”

A kérdőívet nem az Európai Bizottság alkalmazottai állították össze, hanem 96, az uniós intézményektől független európai állampolgár, akiket azzal a módszerrel választottak ki a lakosságból, amelyet az Eurobarometer közvéleménykutatások alanyainak kiválasztásánál is használnak.

Május 5-én és 6-án jöttek össze Brüsszelben, hogy kidolgozzák a kérdéseket és a lehetséges válaszokat. Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság összevágott róla egy egyperces zenés videót is, hogy hogyan zajlott ez a munka.

Az Európai Bizottság már jó ideje szervez internetes konzultációkat és lakossági fórumokat a tagállamokban. A mostani kezdeményezés Emmanuel Macron francia elnök felhívását is követi. Macron a tavalyi hivatalba lépésekor hirdette meg a programjában, hogy széleskörű konzultációk keretében az európai emberek véleményét fogja kikérni arról, hogy milyen irányba fejlődjön Európa.

Egy emlékezetes sajtótájékoztatón a francia elnök bejelentette, hogy minden uniós ország csatlakozott ehhez a kezdeményezéséhez, kivéve Magyarországot.

Az Európai Bizottság a szerdai közleményében nem adott meg határidőt, ameddig ki lehet tölteni a kérdőíveket. Azt írták, hogy a konzultáció első fél évének eredményeiről decemberben tájékoztatják majd az európai államfőket és kormányfőket, és egy év múlva, 2019. május 9-én pedig összefoglalják a végeredményt.

Ezen az internetes oldalon lehet kitölteni a kérdőívet.

Szóban is lehet konzultálni

Aki jobban szeret szóban konzultálni, arra is van lehetőség egy magyar szervezésű eseményen, ami a Bizottság kérdőívéhez közvetlenül nem kapcsolódik, de a célja hasonló. A DemNet Alapítvány május 26-án és június 9-én állampolgári gyűléseket szervez az Európai Ifjúsági Központban. Résztvevőket várnak, akik elmondják a gondolataikat Európa jövőjéről. A rendezvény az EU „Európa a Polgárokért” programjának a része. Az info@demnet.org.hu email címre várják a jelentkezéseket, ezen a linken találja a részleteket.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?