Juncker a magyarokkal is konzultálna Európáról

2018.05.09. 15:11 Módosítva: 2018.05.09. 21:10
Megüzenheti Brüsszelnek, hogy mit tegyen Európa a migrációval, az oktatással és az egészségüggyel.

„Adjon hangot aggodalmainak, reményeinek és elvárásainak az EU jövőjével kapcsolatban” – így kezdődik az Európai Bizottság internetes konzultációja, amelyet szerdán tettek közzé a honlapjukon.

Tizenkét kérdésre lehet válaszolni. Olyanokra, mint például:

Milyen Európai Uniós szinten hozott döntések miatt lenne büszkébb arra, hogy az Unióhoz tartozik?

Az alábbiak közül melyik jellemezné leginkább az Európai Unió ideális jövőjét?

  • Minimális szintű egészségügyi ellátás biztosítása az összes Európai Uniós országban,
  • magas szintű biztonság, oktatáshoz való igazságos és egyenlő hozzáférés mindenki számára Európa-szerte,
  • egy valódi kormány az egész Európai Unió számára,
  • ...

Ha a migrációra gondol Európában, mit kellene most kiemelten kezelni, hogy az európaiak 20 év múlva annak előnyét lássák?

  • A migránsok beilleszkedését segíteni azokban az országokban, amelyek befogadják őket,
  • javítani a helyzetet azokban az országokban, ahonnan a bevándorlók jönnek,
  • küzdeni az illegális bevándorlás ellen
  • ...

A kérdőív folytatásához kattintson ide! 

Döntsük el, milyen legyen

„A közelgő európai parlamenti választások miatt itt az ideje eldönteni, milyen legyen a 27 tagú Európai Unió – mondta szerdán Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. – Bármi is történjen, Európát az európaiaknak kell felépíteniük. A ma induló felmérés minden európai számára felteszi a kérdést: milyen jövőt akarunk magunknak, gyermekeinknek és Uniónknak? Itt az ideje, hogy az európaiak hallassák hangjukat az őket érintő kérdésekben, és elmondják, vezetőik mit tegyenek ezek ügyében.”

A kérdőívet nem az Európai Bizottság alkalmazottai állították össze, hanem 96, az uniós intézményektől független európai állampolgár, akiket azzal a módszerrel választottak ki a lakosságból, amelyet az Eurobarometer közvéleménykutatások alanyainak kiválasztásánál is használnak.

Május 5-én és 6-án jöttek össze Brüsszelben, hogy kidolgozzák a kérdéseket és a lehetséges válaszokat. Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság összevágott róla egy egyperces zenés videót is, hogy hogyan zajlott ez a munka.

Az Európai Bizottság már jó ideje szervez internetes konzultációkat és lakossági fórumokat a tagállamokban. A mostani kezdeményezés Emmanuel Macron francia elnök felhívását is követi. Macron a tavalyi hivatalba lépésekor hirdette meg a programjában, hogy széleskörű konzultációk keretében az európai emberek véleményét fogja kikérni arról, hogy milyen irányba fejlődjön Európa.

Egy emlékezetes sajtótájékoztatón a francia elnök bejelentette, hogy minden uniós ország csatlakozott ehhez a kezdeményezéséhez, kivéve Magyarországot.

Az Európai Bizottság a szerdai közleményében nem adott meg határidőt, ameddig ki lehet tölteni a kérdőíveket. Azt írták, hogy a konzultáció első fél évének eredményeiről decemberben tájékoztatják majd az európai államfőket és kormányfőket, és egy év múlva, 2019. május 9-én pedig összefoglalják a végeredményt.

Ezen az internetes oldalon lehet kitölteni a kérdőívet.

Szóban is lehet konzultálni

Aki jobban szeret szóban konzultálni, arra is van lehetőség egy magyar szervezésű eseményen, ami a Bizottság kérdőívéhez közvetlenül nem kapcsolódik, de a célja hasonló. A DemNet Alapítvány május 26-án és június 9-én állampolgári gyűléseket szervez az Európai Ifjúsági Központban. Résztvevőket várnak, akik elmondják a gondolataikat Európa jövőjéről. A rendezvény az EU „Európa a Polgárokért” programjának a része. Az info@demnet.org.hu email címre várják a jelentkezéseket, ezen a linken találja a részleteket.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !