Navracsics: Jó a kapcsolatom a Fidesszel, nincs baj a jogállamisággal

2018.05.14. 08:09

Magyarországon nincs rendszerszintű probléma a jogállamisággal

– nyilatkozta a Magyar Időknek Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa, fideszes politikus. Az Orbán-kormánnyal korábban több kérdésben kritikus politikus a lap kérdésére elmondta: a választások után felhívta telefonon Orbán Viktort, és gratulált neki a győzelemhez. „Abban maradtunk, hogy a kormányalakítás lezárultával, júniusban személyesen is találkozunk” – mesélte Navracsics.

Navracsics azt mondta, jó a viszonya a Fidesszel. „Soha nem támadtam senkit, a viták pedig természetesek egy párton belül. Olyan pozícióban vagyok, amely miatt elkerülhetetlenek a nézeteltérések, hiszen uniós biztosként más szemszögből látom ugyanazokat a dolgokat" – mondta.

Orbánnal folyamatosan tartja a kapcsolatot, és azokkal a miniszterekkel is rendszeresen találkozik, akikhez valamilyen módon kötődik a szakterülete. 

Magyarország ellen is felvetődött a 7-es cikkely elindítása az EP-ben, de Navracsics szerint a bizottságban ez még nem téma. Arra a kérdésre, hogy ha mégis téma lesz, Navracsics milyen álláspontot képvisel majd, a politikus így felelt:

Minden hasonló esetben azt gondolom, hogy meg kell nézni a joganyagot, amelyet a tagállamok elfogadtak, amikor beléptek az unióba, és ha a mostani gyakorlatuk ütközik ezzel, akkor különböző lehetőségekkel élhet a bizottság, ilyen például a kötelezettségszegési eljárás. Korábban, amikor még miniszterként vitánk volt az Európai Bizottsággal, minden kérdést tudtunk kezelni a kötelezettségszegési eljárás keretében. Ez egy jó eszköz, amely minden uniós tagállam esetében működik.

Navracsics szerint nincs rendszerszintű probléma a jogállamisággal Magyarországon. Szerinte az egyelőre csak egy ötlet, hogy a jogállamiság érvényesüléséhez kötnék az uniós kifizetéseket. Ezzel kapcsolatban ezt nyilatkozta:

 A vitában azt az álláspontot képviseltem, hogy a meghatározó feltételek között rögzítsük: a tagállamoknak végre kell hajtaniuk az Európai Bíróság döntéseit. Ez azért is fontos, mert a jogállamiság tekintetében legtöbbször emlegetett államok – Magyarország és Lengyelország – kitűnőre vizsgáznak ebből a szempontból. E két tagállam minden bírósági ítéletet végrehajt, miközben ismerünk több olyan uniós országot, amely szavakban a jogállamiság elhivatott védelmezője, az Európai Bíróság ítéleteinek végrehajtásában azonban hátul kullog.

A riporter meg is jegyzi, hogy nem volt mindig harmonikus a viszonya a kormánnyal az elmúlt hónapokban, például a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választás után egy újságírói kérdésre – miszerint mit gondolt, amikor meghallotta, hogy már fideszes körökben is soknak tartják a sorosozást – azt felelte: „Amikor meghallottam, azt gondoltam, na ugye!” Ezt a mondatot a hazai nyilvánosságban mindenki egyértelmű üzenetnek értékelte Orbán Viktor és a kormány felé. De Navracsics most azt mondja, hogy aki így értelmezte, az tévedett. „Aki ismer, az tudja, hogy nem szoktam üzengetni, a véleményemet viszont mindig elmondom, amikor kérdezik” – mondta a Magyar Időknek.

És hogyan folytatja? Erre ezt válaszolta:

Az biztos, hogy akár folytatom 2019 őszén, akár befejezem, elégedett lehetek, mivel én vagyok a 28 bizottsági tag közül az egyetlen, aki egyértelmű nyertese a következő hétéves pénzügyi kerettervnek.(...) A folytatás azonban nem rajtam múlik. A kormány és a miniszterelnök úr dönt majd a jelölt személyéről.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.