Miért ment neki az Európai Bizottság ma Magyarországnak három döntésével is?

2018.05.17. 15:33
Valójában nem ment neki, csak egyben adott ki minden kötelezettségszegéses hírt, ezekben szerepelt Magyarország is. De más országoknak még sokkal jobban "nekimentek". Összefoglaló.

Egymás után érkeztek csütörtökön a hírek arról, hogy az Európai Bizottság hogyan próbálja fegyelmezni Magyarországot - perindítás, figyelmeztetés, véleménylevél is volt a csomagban:

1.

Beperlik Magyarországot a magas légszennyezettség miatt. De nem csak Magyarországot, a döntés az Egyesült Királyságot, Franciaországot, Magyarországot, Németországot, Olaszországot és Romániát érinti.

2.

Figyelmeztették Magyarországot a nukleáris hulladékkezelés miatt. Itt sem egyedül mi vagyunk célkeresztben, sőt, gyakorlatilag az egész EU-val baj van, 19 másik tagország is kapott ugyanis felszólító levelet, mivel nem ültették át megfelelően nemzeti jogrendjükbe a kiégett nukleáris fűtőelemek és radioaktív hulladékok kezeléséről szóló uniós irányelv egyes követelményeit. A tagállamoknak mostantól két hónap áll rendelkezésükre, hogy reagáljanak a Bizottság felvetéseire, ellenkező esetben a Bizottság indokolással ellátott véleményt küldhet.

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójának épülete Pakson 2016. október 13-án.
A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójának épülete Pakson 2016. október 13-án.
Fotó: Sóki Tamás / MTI

3.

Indokolással ellátott véleményt kapott Magyarország, mert a Bizottság szerint az alkoholos italokra vonatkozó hazai adószabályok a helyi termékeknek kedveznek, amivel Magyarország megsérti az erre vonatkozó uniós irányelvet. Ezt már csak Magyarország kapta, mondjuk a témájából következően és a korábbi hírek alapján ez nem meglepő. Ha Magyarország a következő két hónapban nem hozza meg a szükséges intézkedéseket, a Bizottság az Európai Unió Bírósága elé terjesztheti az ügyet.

Ahogy az első két hírből is látszik, nem arról van szó, hogy Magyarország ellen valami hadjárat indult volna, egyszerűen ma közölte a Bizottság a májusi kötelezettségszegési eljárási csomagot, amiben hírt ad az egyes ügyekben a különböző szintű fegyelmező lépéseiről.

Bojko Boriszov, az EU soros elnökségét betöltő Bulgária miniszterelnöke, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke (b-j) sajtótájékoztatót tart az EU és a nyugat-balkáni országok csúcstalálkozóján Szófiában 2018. május 17-én.
Bojko Boriszov, az EU soros elnökségét betöltő Bulgária miniszterelnöke, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke (b-j) sajtótájékoztatót tart az EU és a nyugat-balkáni országok csúcstalálkozóján Szófiában 2018. május 17-én.
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Ide kattintva az egészet el lehet olvasni, nem is hazánk most a fő rosszcsont, Olaszországra rákeresve például 26 találatot ad ki a dokumentum, Írország is 13-nál tart. Ehhez képest a magyar 5 találat a fenti három hírben semmiség. 

A bizottság például beperelte

  • Ausztriát a vadon élő madarak vadászata miatt
  • Olaszországot, mert nem tett intézkedéseket a xylella fastidiosa zárlati károsító Puglia tartománybeli további terjedésének megakadályozására
  • szintén Olaszországot az emberi szövetek és sejtek vizsgálatára vonatkozó egyes technikai követelmények átültetése miatt
  • Szlovákiát a vízumok elutasításával, megsemmisítésével vagy visszavonásával kapcsolatos jogorvoslatok biztosításának elmulasztása miatt.
  • Ausztriát, Horvátországot és Olaszországot nukleárishulladék-ügyben a "nemzeti programok bejelentésének elmulasztása miatt".

Ilyen csomagot idén eddig kéthavonta adott ki a Bizottság, a januári itt, a márciusi itt található. Tavaly hét ilyen csomagot hozott nyilvánosságra. Itt lehet böngészni ezeket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?