Az olaszok letarolták az EU-csúcsot

2018.06.28. 20:57 Módosítva: 2018.06.29. 01:31
Blokkolják a találkozót egészen addig, amíg nem kapják meg, amit akarnak.

A június elején kinevezett olasz miniszterelnök, Giuseppe Conte első alkalommal vett részt európai uniós csúcstalálkozón csütörtök délután, és nem húzta az időt udvarias ismerkedéssel. Az ülésen résztvevő források szerint blokkolja a megegyezést az összes témában, ami az asztalon van, egészen addig, amíg megegyezés nem születik a megbeszélés legvitatottabb témájáról: 

a migrációról.

Olasz kormánypárti EP-képviselőktől tudjuk, hogy mit szeretne az olasz kormány migrációügyben: az Európába érkező bevándorlók tisztességes elosztását az dél-európai államok között még azelőtt, hogy partra szállnának Olaszországban. Miután pedig a rájuk eső számú ember partra szállt, induljon el egy részüknek az áthelyezése Európa belsejébe.

Az olasz blokk váratlanul érhette a többi uniós vezetőt. Az ülést elnöklő Donald Tusk és az Európai Bizottság feje, Jean-Claude Juncker ugyanis olyan szokatlan húzásra szánta el magát, amire még nem volt példa.

Lemondták az este hétre tervezett szokásos sajtótájékoztatójukat.

Donald Tusk szóvivője egy kurta, hivatalos hangvételű közleményben tudatta az érdeklődőkkel, hogy 

„Egy tagállam tartózkodott a találkozó összes témájában, ezért egyelőre nem tudtunk közös megállapodást elfogadni.”

Biztonság- és védelmi politika, munkahelyteremtés, gazdasági növekedés serkentése, versenyképesség, innováció, digitális fejlesztés szerepel még a napirenden. Arról is most döntenének a vezetők, hogy meghosszabbítsák-e az Ukrajna fölött lelőtt maláj utasszállító gép miatt Oroszországot sújtó gazdasági szankciókat.

Az AFP hírügynökség idézett egy forrást, aki szerint lehet, hogy csak annak köszönhető a kőkemény olasz kiállás, mert az új miniszterelnök „még nem tudja, hogyan működnek a csúcstalálkozók”.

Hogy miért szabadultak el ennyire az indulatok a bevándorlás kapcsán, azt a 2015 óta növekvő feszültség magyarázza. Ebben a cikkben olvashat róla bővebben.

Az Európai Tanácson nincs szavazás

Azért szokatlan, hogy az olasz kormányfő az asztalra csapott, mert a csúcstalálkozókon, amiket Európai Tanácsnak is hívnak, a konszenzus, a kompromisszumkeresés a cél. Az Európai Tanácson nem is tartanak soha szavazást: vagy találnak egy olyan megoldást, ami mindenkinek elfogadható, vagy nem egyeznek meg egyáltalán. Ha nem tudnak megegyezni, annak az lesz a következménye, hogy az ülés végén nem tudnak kiadni egy közös politikai iránymutatást, amihez az Európai Unió jogalkotásának tartania kell magát.

Legutóbb akkor történt ilyen, amikor tavaly tavasszal a lengyel kormány arra próbálta kényszeríteni az Európai Tanácsot, hogy ne válassza újra elnökének a lengyel ellenzéki Donald Tuskot. Az emlékezetes estén Orbán Viktor is kiállt Donald Tusk mellett, és a lengyel miniszterelnök egyedül maradt az ellenkezésével. Tiltakozásul nem adta a nevét az ülés következtetéseihez, amelyeket így nem európai tanácsi következtetésekként iktattak, hanem elnökségi következtetésekként. Ennek a politikai ereje kisebb, mintha minden ország egyetértett volna benne.

Hogyha olyan nagy politikai jelentőségű ügyről van szó, mint az EU közös menekültügyi rendszere, „elnökségi következtetések” nem lesznek elegendőek a megoldáshoz. A dokumentum típusánál azonban sokkal fontosabb, hogy senkinek nem áll érdekében bármelyik uniós országot kigolyózni egy ilyen horderejű megállapodásból. Az ellenségeskedéshez vezetne, ami hosszú távon kezelhetetlenné válhat. A mostani EU-s tárgyalási hozzáállásban pontosan az a lényeg, hogy mindenkinek, ha fogcsikorgatva is, de egyet kell értenie, így haladhat előre a közös európai jogalkotás.

Azért nem akkora a baj

A tárgyalások ezután folytatódtak, és a legfrissebb kiszivárgó hírek szerint közelítenek egy megoldás felé. Ezek alapján most arról tárgyalnak a fők, hogy az Európai Unión belül is létre lehetne hozni olyan „ellenőrzött központokat”, ahol menedékkérelmeket bírálnának el. Másképpen fogalmazva, ahol „elválaszthatnák a gazdasági bevándorlókat a menekültektől.” A bökkenő azzal van, hogy melyik uniós ország vállalja, hogy ilyen központokat létesít? Olaszország és Franciaország ki is jelentette, hogy nem kérnek belőlük (Financial Times).

Donald Tusk a találkozó előtt egyébként számított rá, hogy nem lesz egyszerű a vita. Egyszerre bocsánatkérően és fenyegetően azt tweetelte:

„Lehet, hogy néhányan úgy gondolják, hogy túlságosan kemény javaslatokkal álltam elő a migráció ügyében. De higgyék el, ha ezeket nem fogadjuk el, akkor meg fogják látni, milyenek az igazán kemény fickók igazán kemény javaslatai.”

Az volt az Európai Tanács elnökének a kemény javaslata a találkozó előtt, hogy meg kellene vizsgálni annak a lehetőségét, hogy az Európai Unión kívül, például Észak-Afrikában hozunk létre menekültfogadó-központokat, ezzel megelőzve, hogy az embercsempészek segítségével eljussanak a migránsok Európába.

A francia elnök felült az olasz vonatra

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök ráérezhetett, hogy Olaszország lesz az este kulcsszereplője, és kiposztolt a Twitterére egy fényképet, ahol közösen törik a fejüket Guiseppe Contéval, hogy mi lenne a megoldás a menekültek fogadására. Vagy legalábbis nézegetnek egy papírt.

Olasz források este fél tizenkettő körül megerősítették, hogy az erőfeszítések nem voltak hiábavalók: Macron és Conte megegyezett abban, hogy önkéntes alapon vállalkozzanak rá uniós országok, hogy építenek menedékkérőket fogadó központokat a saját területükön. A Euronews hozzátette, hogy talán Málta, Spanyolország és Hollandia is egyetért ezzel a megközelítéssel. Ez még nem jelenti azt, hogy mindenki fellélegezhet, mert húsz másik álláspont még a kalapban van.

Azt például biztosan tudjuk, hogy a magyar kormány nemhogy az Európai Unión belül, de még Európán belül sem szívesen látna menedékkérőket fogadó központokat. Tehát például Albánia sem jöhet szóba ilyen létesítmények házigazdájaként. A magyar vélemény az, hogy az afrikai országok közül néhánnyal kell olyan megegyezésre jutni, ami hasonó az EU–Törökország  egyezséghez: az EU pénzügyi és fejlesztési támogatást ad, cserébe fogadják és lássák el a hozzájuk érkezett menekülteket, menedékkérőket.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !