Tusk: Megegyezés született a migráció kezeléséről

2018.06.29. 05:24 Módosítva: 2018-06-29 09:44:55

Az uniós tagországok vezetői Brüsszelben megegyeztek a zárónyilatkozat szövegében, így a migráció kezelését érintő kérdésekben is, írta a Twitteren Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

A uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozóján született egyezség szerint a következőképpen akarják kezelni a menekültválságot: 

  • A tengeren vagy szárazföldön érkező menekülteknek zárt befogadóközpontokat hoznak létre az EU-n belül. Ezeket olyan uniós országokban alakítják ki, amelyek ezt önként vállalják. Ez leginkább Olaszországot és Görögországot jelenti.
  • Az érkezők menedékkérelmét ezekben a táborokban bírálják el. Itt gyorsan meg lehet állapítani, hogy ki illegális bevándorló, akit vissza kell küldeni származási országába.
  • A menekültstátuszt kapott embereket olyan országok veszik át, amelyek ezt önként vállalják, tehát nem lesznek kvóták.
  • Az uniós tanács megegyezett abban is, hogy a Földközi-tengeren mentési feladatokat végző civil szervezetek hajóinak tiszteletben kell tartaniuk a vonatkozó törvényeket, és nem akadályozhatják a líbiai parti őrség munkáját, mondta    Joseph Muscat máltai kormányfő. 
  • Vizsgálják a lehetőségét annak, hogy az EU-n kívül, Észak-Afrikában is hasonló központokat alakítanak ki, erről azonban még meg kell egyezni az érintett országokkal.
  • Az EU újabb 3 milliárd euróval támogatja Törökországot, amelynek fontos szerepe volt a balkáni útvonalon zajló menekültáradat csökkentésében. A szerződés alapján Törökország visszafogadja a területéről Görögországba jutó menekülteket, miközben az EU befogad Törökországból ugyanannyi szíriai menedékkérőt, mint amennyi illegálisan átkel a görög-török uniós külső határon. Ankara eddig több mint hétmilliárd eurót költött a válság kezelésére, s az országban több mint kétmillió menedékkérőt és menekültet tartanak számon.
  • Átutalnak 500 millió eurót a migráció kiváltó okait kezelni hivatott afrikai pénzalapba az európai fejlesztési alapból (EDF). Ösztönzik, hogy a kontinensen jelentősen növekedjenek mind az afrikai, mind az európai forrásokból származó magánberuházások.

A csúcsra ultimátummal érkező Olaszország korábban azért nem járult hozzá a javaslat szövegének elfogadásához, mert túl sokszor szerepelt az önkéntesség lehetősége a tervezetben, amely véleménye szerint nem biztosította volna a migrációs nyomás okozta patthelyzet feloldását – közölték a tárgyalás részleteit ismerő források. 

Giuseppe Conte új olasz kormányfő a zárónyilatkozat elfogadása után azt mondta:

Elégedettek vagyunk, Olaszország nincs többé egyedül.

A nyilatkozat aláírása után Angela Merkel német kancellár azt mondta: ezzel szabályozottabbá és irányíthatóbbá válik az EU-n belüli úgynevezett másodlagos migráció. Egyik menedékkérő sem választhatja ki magának, hogy melyik országban akar letelepedni, a többi EU-tagországnak pedig szolidaritást kell vállalnia a menekülteket elsőként fogadó országokkal.  

Emmanuel Macron francia államfő úgy nyilatkozott: a zárónyilatkozatban tükröződik a francia álláspont, amely a külső határok védelmét, az unión kívüli műveleteket, a felelősséget és az európai szolidaritást hangsúlyozza. A szövegben érvényesül az európai együttműködés, és egyértelműen azon országok mellé áll, amelyek frontországként szembesülnek a migrációval. Macron szerint Európának még sokáig el kell viselnie a migrációs nyomást. A kontinens nem sziget, a kihívásnak minden körülmények között ellen kell tudnia állni saját értékeinek tiszteletben tartása, polgárai biztonságának és a nemzeti összetartozás megőrzése mellett.

Orbán Viktor pénteken hajnalban úgy értékelte a megállapodást, hogy  a kötelező menekültkvótákat elutasító visegrádi négyek nagy győzelmet arattak. Senkit sem lehet erőszakkal áthelyezni másik országba, az adott országok visszautasíthatják a menekültek befogadását, így Magyarország megmarad magyar országnak".

Sebastian Kurz osztrák kancellár azt mondta: a zárónyilatkozat szerint Görögország és Olaszország zárt menekültközpontokat hozhat létre területén, ha szükségesnek tartja. Nincs szó a menekültek kvóták szerinti elosztásáról, amelyben Ausztria nem akart részt venni, mert már eddig is aránytalanul sok bevándorlót fogadott be. Az osztrák kancellár pozitív lépésnek nevezte, hogy a hangsúly a külső határok védelmére helyeződött át, ugyanis a visegrádi országok mellett Dánia, Hollandia, Bulgária és Ausztria is az erősebb határvédelem mellett érvelt.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Tusk: Megegyezés született a migráció kezeléséről

Menekültközpontokat állítanak fel az unión belül.

1816 · Jun 29, 2018 05:24am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?