A nemzeti kormányok előtt a magyar hetes cikk

2018.10.09. 16:28
Az uniós kormányok Tanácsa jövő héten kezdi vizsgálni az európai alapértékek helyzetét Magyarországon.

Az EU-s ügyekkel foglalkozó nemzeti miniszterek a jövő keddi találkozójuk napirendjére tűzték a magyar hetes cikkes eljárást. Ezzel hivatalosan elindul a procedúra, melynek során a miniszterek meghallgatják a magyar kormány képviselőjét, és megállapítják, hogy szerintük az európai alapértékek rendszerszíntű kockázatnak vannak-e kitéve Magyarországon.

Az Európai Parlament szeptemberben erre a következtetésre jutott, amikor jóváhagyta a magyar demokrácia és jogállamiság hiányosságait bemutató Sargentini-jelentést. Az eljárás ezzel a szavazással került a nemzeti kormányok elé.

A keddi miniszteri találkozó napirendjén az szerepel, hogy első lépésként a miniszterek Tanácsának elnöksége előadja, hogy hogyan kívánja lefolytatni az eljárást. Az osztrák Európa-ügyi miniszter, Gernot Blümel korábban azt nyilatkozta, hogy az ügyben nagyon professzionális módon kívánnak eljárni, és alaposan megvizsgálják a dossziét.

A hetes cikk szerinti jogállamisági eljárás akármeddig eltarthat. Az uniós alapszerződés ugyanis nem ír elő határidőket a folyamatra. Csak arról rendelkezik, hogy a nemzeti kormányok Tanácsa a napirendjére kell, hogy vegye a magyar ügyet. Ezen kívül azt tartalmazza, hogy a Tanács meghallgatja Magyarországot, és ajánlásokat tehet neki.

A Lengyelországgal szemben indított hetes cikkes eljárással tavaly novemberben kezdett el foglalkozni a Tanács. Lényeges előrelépés nem történt az ügyben. Hasonló eljárásmenetre számíthatunk a magyar hetes cikknél is.

A jövő keddi miniszteri ülésen folytatódik majd a lengyel hetes cikkes eljárás is. A napirend szerint kiértékelik majd a legutóbbi, júniusi és szeptemberi meghallgatások eredményét, amikor a lengyel kormány álláspontját kérdezték ki az Európai Bizottság aggályairól.

Sargentinit most nem hívják

Úgy értesültünk, hogy ezen az első találkozón nem lesz vita, és tárgyalás sem, csak egy tájékoztatás az elnökség részéről. Magyarország valószínűleg kérni fogja, hogy a jövő hónapban hallgassák meg a kormány álláspontját. Minden bizonnyal Frans Timmermanst, az Európai Bizottság alapjogokkal foglalkozó tagját is megkérik majd az eljárás során, hogy ismertesse a Bizottság hivatalos meglátásait, és mutassa be, milyen kötelezettségszegési eljárások futnak Magyarország ellen.

Az Európai Parlament nem kap meghívást az eljárásnak ebben a szakaszában.

Szóljon hozzá az EUrologus  Facebook-oldalán !  • Tippek
  • Babaváró hitel