Brexit: befuccsoltak a tárgyalások

000 18Q9JP
2018.10.15. 08:49

„Intenzív erőfeszítések ellenére még mindig nyitottak kulcsfontosságú kérdések” – adta hírül Twitteren vasárnap az uniós brexit-ügyi főtárgyaló. Michel Barnier vasárnap egyeztetett Dominic Raabbal, a brit kormány megbízottjával.

A Politico híroldal vasárnap délután három uniós forrásra hivatkozva arról írt, hogy technikai szinten megegyeztek a felek a Barnier-Raab találkozó előtt. A lap és a BBC szerint erre utalt az is, hogy késő délutánra összekürtölték a tagállamok uniós nagyköveteit.

A Politico úgy tudja, valóban az alkuról akartak tájékoztatást adni, de végül csak azt tudták elmondani, hogy a britek mibe nem tudtak beleegyezni. A Politicónak arról beszélt egy forrás, hogy a tanácskozáson

már az is felvetődött, inkább a megegyezés nélküli brexitre kellene készülniük.

Ekkor a britek minden átmenet nélkül kizuhannának az EU-ból, ami kereskedelmi és közlekedési fennakadásokkal, jogi bizonytalansággal járna.

Ha vasárnap egymás tenyerébe tudtak volna csapni, akkor a szerdai uniós csúcson csak hivatalosan is le kellett volna okézni a részleteket, és szabad lenne a pálya a rendezett brit kilépéshez. A tárgyalások befuccsolásával most az állam- és kormányfőkre marad a végső döntés (a Politico szerint addig már nem is találkozik a két fél hivatalosan).

Ha szerdán ott sem tudnak megegyezni, nagyon könnyen kifuthatnak az időből.

A kilépési tárgyalásokra két évük van, ami március 29-én lejár. Ez nem azt jelenti, hogy addig húzhatják az egyeztetéseket a kilépési feltételekről, mert még egy politikai nyilatkozatot is el akarnak fogadni és a végső alkut mindenkinek jóvá kell hagyatnia otthon is. Közösen, egyhangú tagállami döntéssel ugyan kitolhatnák a határidőt, de ettől az Egyesült Királyság és az EU is elzárkózni látszik.

Még mindig Észak-Írországon megy a legnagyobb vita

Michel Barnier a tárgyalások vakvágányra futását bejelentő tweetjében külön kiemelte az észak-ír kérdést. 

itt vagy az egész EU alapját jelentő közös piac elveiből kellene engedni, vagy az Egyesült Királyság egysége sérülne.

Az Egyesült Királysághoz tartozó területen több évtizednyi polgárháborút zárt le a katolikus írek és a betelepült brit protestánsok között az 1998-as nagypénteki egyezmény, amely megszüntette a határellenőrzést Írország felé. Csakhogy a brit kormány úgy döntött, hogy az EU-val együtt a vámuniójából is kilép, holott ebben külsősként is maradhatna.

Londonban arra hivatkoznak, hogy ha nem hagynák ott a vámuniót is, elárulnák a brexit-népszavazás eredményét, holott csak az EU-tagságról kérdezték a brit választókat. A kormány döntése miatt viszont vámhatár jön létre Észak-Írország és az EU-ban maradó Írország között, és valahogyan ellenőrizni kellene az átmenő áruforgalmat.

A március 29-i kilépés utánra már megegyeztek egy két éves átmeneti időszakban, amíg a britek félig-meddig az EU-ban maradnának, például a vámuniót se hagynák ott. Ezalatt tárgyalnának le egy uniós-brit kereskedelmi egyezményt, de egy biztosíték is kellene, hogy ha azok a tárgyalások bedőlnének, akkor se legyen ellenőrzés az ír-északír határon.

A megoldás az lenne, hogy B-tervként maradnának a vámunióban, de ezt a brit kormány időkorláthoz vagy legalább feltételekhez kötné, amit az EU nem hajlandó elfogadni. Olyan „hibrid” változat is megjelent a sajtóban, hogy egy brit tervezet elfogadna enyhébb ellenőrzéseket Észak-Írország és Nagy-Britannia között, vagyis gyakorlatilag az Egyesült Királyságon belül jönne létre vámhatár.

Majd a briteken is át kellene préselni

Ha szerdán megszületne a brit-uniós alku, az se jelent garanciát semmire. A londoni konzervatív kormányt az északír demokratikus unionisták támogatják. Ők korábban azzal reagáltak a formálódó egyezségről kiszivárgó hírekre, hogy nem szavaznának meg olyan feltételeket, amelyek máshogy bánnának Észak-Írországgal, mint az Egyesült Királyság maradékával, kizárva a „hibrid” megoldást.

Azt is belengették, hogy elutasítanák a jövő évi brit költségvetést. A konzervatívoknak csak a demokratikus unionistákkal együtt van meg a parlamenti többségük, anélkül ellenzéki szavazatokra szorulnak. A brexit-alku megszavazásához még számíthatnak is a többségében EU-párti Munkáspártra, de a költségvetésnél már aligha.

A nagyobbik kormánypárton belül is mélyek a szakadékok az EU-barát, euroszkeptikus és EU-ellenes csoportok között. Nemrég David Davis korábbi brexit-ügyi főtárgyaló és Boris Johnson volt külügyminiszter is elutasította Theresa May miniszterelnök kilépési feltételeit. Utóbbit széles körben a kormányfői poszt legesélyesebb várományosának tartják, ha Theresa May bukna.

(Borítókép: Dominic Raab és  Michel Barnier - fotó: Emmanuel Dunand / AFP)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?