Orbán Viktor szokatlanul csendes volt az EU-csúcson

2018.10.18. 18:28
Az osztrák kancellárral egyetértettek abban, hogy nem csak menedékkérők átvételével lehet valaki szolidáris a többi uniós tagállammal.

„Sikeresen megvédtük Magyarország saját határvédelemhez fűződő jogát” – értékelte egy Facebook-videóban Orbán Viktor a csütörtökön Brüsszelben tartott uniós csúcstalálkozót.

„Nem egyedül, hanem néhány más országgal karöltve sikerült visszavernünk a brüsszeli bürokraták bevándorlást támogató javaslatait – számolt be a miniszterelnök. –  A vita azonban fennmaradt. Továbbra is vannak országok, amelyek szerint a bevándorlás jó dolog, Európának erre szüksége van, ezért ilyen javaslatokat támogatnak majd a jövőben is. És vagyunk mi, akik azt mondjuk, hogy a határainkat meg kell védeni, a migráció veszélyes dolog, minden ország maga dönthessen arról, kíván-e bárkit beengedni a saját területére.”

A vitát decemberben folytatjuk, fejezte be a bejelentkezését a miniszterelnök.

Nem nagyon támadta senki a magyar érdekeket

A kifejezetten érdektelen szerda-csütörtöki csúcstalálkozón semmilyen előrelépés nem történt, sem a brit kilépés, sem az uniós menekültpolitika reformjának ügyében. A találkozót lezáró hivatalos következtéseikben a tagállamok vezetői arra kérték az uniós intézményeket, hogy folytassák a tárgyalásokat, és igyekezzenek minél előbb eredményeket felmutatni.

A migrációval kapcsolatban a dokumentum rámutat, hogy az EU-ba irányuló észlelt jogellenes határátlépések száma a legmagasabb, 2015. októberi értékhez képest 95 százalékkal csökkent. Ennek ellenére egyes belső, illetve – a közelmúltban – egyes külső áramlások továbbra is figyelmet igényelnek, hívta föl a figyelmet.

Másodsorban azt emelték ki a vezetők, hogy további lépéseket kell tenni az illegális migráció megakadályozása érdekében, és erősíteni kell az együttműködést a – mindenekelőtt észak-afrikai – származási és tranzitországokkal, mindezt egy tágabb partnerség keretében. Ezen kívül fokozni kell az embercsempész hálózatok elleni küzdelmet.

Sürgették az Európai Parlamentet és a nemzeti kormányok Tanácsát, hogy foglalkozzanak a már az asztalukon lévő javaslatokkal: a védelemre nem jogosultak visszaküldéséről, a menekültügyi ügynökség és az európai határőrség megerősítéséről. A vezetők azt szeretnék, ha 

közös minimumelőírásokat dolgoznának ki a külső határok őrizetére vonatkozóan, mindezt a tagállamok felelősségének megfelelő tiszteletben tartásával.

Kurz és Orbán egyetértett

Uniós források szerint Sebastian Kurz osztrák kancellár azt hangoztatta, hogy az EU-nak a „kötelező szolidaritás” koncepcióját kellene alkalmaznia, a tagországok mindegyikének hozzá kellene járulnia a migrációs helyzet kezeléséhez, de nem feltétlenül menekültek befogadásával, mert erről nincs konszenzus, hanem például anyagilag támogathatnák a külső határok védelmét, írta az MTI.

Ugyanezt hangsúlyozta a találkozó szünetében az Európai Parlament elnöke, Antonio Tajani is.

A Politico arról írt egy névtelenséget kérő tisztségviselőre hivatkozva, hogy bár Orbán Viktor miniszterelnök „szokatlanul csendes volt az ülésen”, ezen a ponton közbeszólt, és támogatásáról biztosította, „a legjobb javaslatnak” nevezte a Kurz által elmondottakat.

Angela Merkel német kancellár ugyanakkor kijelentette, nem szeretne elmozdulni „a kötelező felelősségvállalástól a kötelező szolidaritás felé”, és több más uniós vezető is hasonló véleményének adott hangot.

Donald Tusk, a csúcstalálkozók állandó elnöke kiemelte, hogy az EU fokozni fogja az együttműködést Marokkóval és más afrikai államokkal, nemcsak a migráció, hanem a közös kihívások és a gazdaság terén is. Valamint bejelentette: csúcstalálkozót tartanak az Európai Unió és az Arab Liga vezetőinek részvételével február 24-25-én Egyiptomban; ez lesz az első a két nemzetközi szervezet történetében. Uniós források szerint az értekezleten az együttműködés mélyítéséről, az illegális bevándorlás megfékezéséről fognak tárgyalni.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?