Bajnai: Három nagy baj van az Európai Unióval

2018.12.03. 11:14
Közös pénz közös szabályok nélkül, nyitott határok külső védelem nélkül, külpolitika közös biztonságpolitika nélkül. A volt miniszterelnök egy brüsszeli tanácsadószervezet videójában szólalt meg.

Három nagy baj van az Európai Unióval – mondta Bajnai Gordon a European Policy Centre nevű brüsszeli think tank videójában, amelyet az Azonnali vett észre hétfőn. 

  • Az első, hogy úgy vezették be a közös pénzt, az eurót, hogy nem alkották meg mögé a közös európai pénzügyi szabályozást,
  • a második, hogy megteremtették a belső határok nélküli Európát anélkül, hogy gondoskodtak volna a külső határok védelméről,
  • a harmadik, hogy a közös európai külpolitikát és külső kereskedelmi politikát közös védelmi és biztonsági politika nélkül hozták létre.

A videó azt a kezdeményezést népszerűsíti, amelyet a European Policy Centre több nagyhírű európai alapítvánnyal, és a Soros György által alapított Open Society Foundationsszel közösen indított, és az a célja, hogy válaszokat keressen az EU problémáira. 

A migráció és a brexit csak kettő a problémák közül, amit a több alapítvány által közösen létrehozott projekt vizsgál: legutóbbi javaslatuk Európa újraenergizálásáról itt olvasható el angolul, írta az Azonnali. 

„Ez egy nagyon korai próbálkozás arra, hogy egy pán-európai démoszt teremtsünk. Hogy találjunk egy fórumot az állampolgároknak, ahol beszélhetnek egymással. Hogy ne csak a politikusok beszéljenek egymással” – mondja Bajnai Gordon a kezdeményezésről a két hónappal ezelőtt megosztott teljes, 8 és fél perces videóban, ahol politikusként rajta kívül megszólal az Európai Bizottság első alelnöke, a holland Frans Timmermans, és az Európai Tanács volt elnöke, a belga Herman Van Rompuy.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?