Álhírgyártónak nevezte Orbánt Jean-Claude Juncker

2018.12.14. 19:08
Az európai kormányfők elítélték a világban terjedő álhíreket, Jean-Claude Juncker pedig figyelmeztette őket, hogy saját magukra is figyeljenek oda. Orbánt nevesítette is.

Az Európai Tanács abban egyezett meg pénteken, hogy közösen elítélik az álhírek, a „fake news” szándékos, nagyszabású és módszeres terjesztését. A demokratikus rendszereinket kikezdő stratégiai kihívásnak nevezték a jelenséget. A testület szerint sürgős válaszlépesekre van szükség ezért a fake news-zal szemben, amelyeknek azonban tiszteletben kell tartania az alapvető jogokat.

Felhívták az európai törvényhozókat, hogy minél előbb hajtsák végre az Európai Bizottság akciótervét, amely az álhírekkel való küzdelem jegyében összehangolná az európai országok erőforrásait. Kiemelték, hogy az európai parlamenti választásokhoz közeledve ez különösen fontos feladat.

A csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatón Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke megragadta az alkalmat, hogy felhívja az európai vezetők figyelmét: ezt a fontos munkát azzal kellene kezdeni, hogy a saját köreikben tesznek rendet.

„Nagyon világosan megmondtam az Európai Tanácsnak, hogy néhány miniszterelnök, aki ott ül, ők a forrásai az álhíreknek.

Amikor például Orbán úr azt mondja, hogy én vagyok felelős és a brexitért, hogy az én hibám a brit kilépés: az álhír.

Amikor azt mondja, hogy a migránsok felelősek a brexitért: az álhír. Szóval ne toljuk az összes felelősséget másokra, ellenőrizzük a saját körünkben is, hogy ki az álhírgyártó.”

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !