Bíróságra hívja Magyarországot az EU a kiskereskedelmi szabályok miatt

2019.01.24. 13:30 Módosítva: 2019.01.24. 13:31
A magyar szabályozás előnyben részesíti a hazai mezőgazdasági termékeket az uniósokkal szemben, és ez nem fér bele a közös piacba.

Magyarországon a kiskereskedőknek kötelező ugyanazzal az árréssel eladniuk a hazai mezőgazdasági termékeket, mint az importált termékeket. Ezzel Brüsszel szerint az a baj, hogy az import termékek költsége függ a devizától és az árfolyam-ingadozástól, míg a hazai termékek költsége nem. Ezzel a hazaiak előnyt élveznek az uniós árukkal szemben. A közös és egységes európai piacon ez nem megengedett.

Egészen pontosan két uniós jogszabályt érint a magyar rendszer: sérti az áruk szabad mozgására vonatkozó elvet, és akadályozza a tisztességes versenyen alapuló szabad árképzést. „A magyar jog azzal, hogy azonos haszonkulcsot ír elő minden termékre, megakadályozza, hogy egyes, importált termékeket kínáló importőrök és kiskereskedők vonzóbb kiskereskedelmi árakat kínálhassanak a fogyasztóknak” – fogalmazott az Európai Bizottság.

2017 januárjában indult a kötelezettségszegési eljárás ebben az ügyben, 2018. márciusban léptették a második szintre, és most jutottunk el a bírósági szakaszba, amely a harmadik és utolsó lépcsőfoka az eljárásnak. A magyar kormány végig kitartott az álláspontja mellett, hogy helyes és szükséges a hazai szabályozás. Ha az EU Bírósága másképp látja a helyzetet, akkor kötelező megváltoztatni a szabályt, vagy pedig büntetést kell fizetnie Magyarországnak.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !