Orbántól óvja Timmermans a Néppártot

2019.02.04. 11:03 Módosítva: 2019.02.04. 12:20
Attól tart az európai szocialisták csúcsjelöltje, hogy az Európai Néppárt szélsőséges erőkkel fog szövetkezni annak érdekében, hogy a legerősebb parlamenti erő lehessen a májusi választásokat követően. Frans Timmermans a magyar és a lengyel kormányfőtől óvta a jobbközép néppárti erőket.

Soha nem kötök megállapodást a szélsőjobboldallal csak azért, hogy az Európai Bizottság elnöke legyek” - ezt mondta Frans Timmermans, az Európai Bizottság jelenlegi első alelnöke Rómában, a jelenleg ellenzékben lévő Balközép Párt kongresszusán. A holland politikus az európai szocialisták csúcsjelöltje a következő bizottsági elnöki posztra. Az a politikai erő adhatja az elnököt, amelyik a választásokon az élen végez, erre azonban jelenleg a legnagyobb esélye az Európai Néppárt első emberének, Manfred Webernek van. Timmermans szerint azonban sem a Néppártnak, sem a szocialista pártnak nincs esélye arra, hogy többségbe kerüljön az Európai Parlamentben, ezért koalíciós tárgyalásokra lesz szükség.

A Politico című brüsszeli összegzése szerint Frans Timmermans az Orbán Viktor magyar kormányfőt és Jaroslaw Kaczynskit, a lengyel Jog és Igazságosság Párt korábbi vezetőjét említette, mint akikkel nem tart elfogadhatónak szövetséget annak érdekében, hogy elérhetővé váljon a szükséges többség. Timmermans az Európai Néppárt szavazóihoz is szólt, amikor azt mondta, hogy aki a Néppártra szavaz, annak tisztában kell lennie azzal, hogy a szélsőjobboldalt segítik hatalomra.