Jöhet az orosz gáz az EU-ba

GettyImages-456444662
2019.02.13. 15:01
Átrajzolhatja Európa energiaellátását és növelheti az orosz részesedést a közösségi gázirányelv módosítása, amelynek kapcsán megszületett a megegyezés az Európai Parlament és a tagállamok kormányait tömörítő Tanács között. Az irányelvet az uniós társjogalkotóknak még meg kell erősíteni, ennek valószínűleg nem lesz akadálya, ettől számítva kilenc hónapon belül kell valamennyi tagállamnak a saját nemzeti jogába átültetni.

A németek és a franciák megegyezésére volt szükség ahhoz, hogy múlt héten az uniós tagállamok nagykövetei szinte teljesen egyhangúlag beleegyezzenek a gázirányelv módosításába.

Az Európai Parlament már 2017-ben jóváhagyta az Európai Bizottság előterjesztését, az intézményközi tárgyalások azonban lelassultak és most sikerült áttörést elérni. Az eredeti javaslat arra vonatkozott, hogy az Európai Bizottságnak legyen lehetősége ellenőrizni a harmadik országból, tenger alatti vezetékeken érkező nyersanyagot. A változtatásokkal együtt így is komoly befolyása maradt a Bizottságnak.

Az új szabályok az Unió kizárólagos hatáskörébe utalnák a nem uniós országokkal EU-n belüli gázvezetékekről szóló megállapodások megkötését. Annak a tagállamnak, amelynek területén a gázvezeték első belépési pontja található, konzultálnia kell az érintett nem-EU-tag országgal, mielőtt az uniós szabályok alóli kivételről döntés születik. A Bizottság hozza meg a kötelező erejű döntést arról, hogy megadható-e a kivétel. Amennyiben a tagállam helyzetértékelése eltér a Bizottságétól, a Bizottságé a döntő szó.

A téma leginkább az Északi Áramlat 2 elnevezésű vezeték kapcsán vált ismertte, amelynek köszönhetően Oroszország Ukrajna kikerülésével közvetlenül szállíthat Németországba gázt. Ez a projekt nem került veszélybe, azonban lassabb, drágább és bonyolultabb lesz befejezni. Ugyanakkor ezzel az orosz részesedés a német gázpiacon 40-ről 60 százalékra fog nőni. Jelenleg uniós szinten a gázbehozatal 42 százalékát Oroszország adja.

Az Európai Parlament jelentéstevője, a lengyel néppárti Jerzy Buzek így kommentálta a döntést: “Sokan szerették volna, ha ezek a tárgyalások kudarcba fulladnak, hiszen enélkül a megállapodás nélkül az uniós szabályok nem vonatkoznának a nem uniós országokból induló gázvezetékekre. Ezzel a megállapodással minden jövőbeli nem uniós gázvezetéknek meg kell felelnie az uniós szabályoknak, vonatkozik ez az Északi Áramlat 2-re is.

(Borítókép:  Vincent Mundy / Bloomberg / Getty Images)