Szijjártóék három migrációs vétóból kettőben visszakoznak

2019.02.18. 15:04 Módosítva: 2019.02.18. 15:40
Újabb döntő ütközetekre készül a magyar kormány ezen a héten a bevándorláspárti erőkkel szemben, ennek keretében megvétózza annak a szervezetnek a közös nyilatkozatát, amely a migrációval kapcsolatos folyamatok szabályozására jött létre.

“Ezen a héten is van bőven alkalom arra, hogy a migrációval kapcsolatos kérdéseket megvitassuk” – ezzel a mondattal kezdte sajtótájékoztatóját Brüsszelben Szijjártó Péter, ahol az uniós külügyminiszterek tanácsán vett részt. A magyar kormány bevándorlásellenes harcának három állomása lesz: holnap Brüsszelben az Általános Ügyek Tanácsán az EU és Svájc közötti közötti kapcsolatokról szóló megegyezés, az úgynevezett Budapest Folyamat miniszteriális találkozója Isztambulban és az EU és az Arab Liga közötti állam- és kormányfői találkozóa hétvégén Kairóban.

Mindhárom esetben magyar vétó volt készülőben a közös megállapodás kapcsán, jelenleg azonban ott tartunk, hogy a svájci szöveggel kibékült a kormány, és amint azt Szijjártó Péter megerősítette, az Arab Ligával is hajlandó aláírni a dokumentumot Orbán Viktor, mert kikerült a szövegből az utalás az ENSZ menekültügyi csomagjára.

A Budapest Folyamat esetében azonban "nincs pardon", Szijjártó Péter szerint ugyan a soros uniós elnökség, a román kormány elkészített egy nyilatkozattervezetet, azonban le is vették a napirendről, amikor megérkezett a magyar reakció. Szijjártó Péter ezt így foglalta össze: “A Budapest Folyamat lesz annak a szimbóluma, hogy megállítjuk a migrációt támogató erők előrenyomulását.” Szijjártó szerint a szövegtervezetben a migrációt támogató, újabb migrációs csatornák kidolgozására inspiráló részek voltak.

A Budapest Folyamat egyébként egy 1993 óta létező párbeszéd az egykori Selyemút nyomvonalán található államok (Afganisztán, Pakisztán, Banglades, Irak, Irán) és európai országok között, jelenleg 52 tagja van. Célja a migrációval kapcsolatos párbeszéd, ezeknek a folyamatoknak a szabályozása, a bizalom légkörének megteremtése és az együttműködés megvalósítása – még az érzékeny kérdésekben is.

Szijjártó megismételte, a migráció menedzselése helyett a támogatást oda kell vinni ahol baj van, és felsorolta azokat a lépéseket, amelyeket a magyar kormány tesz ennek érdekében Szíriában. Vagyis: a lengyelekkel közösen felújítunk egy 130 fős árvaházat Homsz városában, három szíriai kórház éves működési költségeit vállalja át a magyar kormány, és négymillió euró fejlesztési forrást biztosítunk három szíriai keresztény egyháznak.