Az EU a kormány újabb plakátkampányáról: Minden képzeletet felülmúl

2019.02.19. 14:59 Módosítva: 2019.02.19. 20:58
Szokatlan gyorsasággal válaszolt a brüsszeli testület: válaszplakátot készítettek, amelyen az áll: a magyaroknak joga van megtudni, hogy mi a tény, és mi a fikció a kormány kampányában. Délután személyesen megszólalt az Európai Bizottság első alelnöke, Frans Timmermans. Azt mondta: a kormány Brüsszel-ellenes kampánya annyira távol áll a valóságtól, hogy már másik univerzumba kell képzelni. A két magyar EU-ügyi államtitkár visszavágott, és a fejére olvasta Timmermansnak, hogy a magyar posztkommunista–antiszemita összefogás pártján áll, és politikai támadást folytat Magyarország ellen.

A magyar kormány hétfő este bejelentette a Facebookon , hogy „tájékoztató akciót indít a bevándorlást ösztönző brüsszeli tervekről”. A hírt egy plakáttervvel illusztrálták, amelyből kiderül, hogy Brüsszelben valakik be akarják vezetni a kötelező betelepítési kvótát, gyengíteni akarják a tagállamok határvédelmi jogait, és migránsvízummal könnyítenék a bevándorlást.

Az Európai Bizottság, mintha megszólítva érezte volna magát amiatt, hogy a Bizottság elnöke szerepel a plakáton, nagyon gyorsan reagált. A magyar kormány kampánya minden képzeleten túlmegy – tweetelte Natasha Bertaud, az uniós testület szóvivője. „Sokkoló, hogy egy ilyen nevetséges összeesküvés-elmélet ilyen szinten eluralta a közgondolkodást.”

A Bizottság alternatív plakáttervet készített, azzal a felirattal: „Önnek is joga van tudni mi a tény, és mi a fikció.” Ki is fejtik a tényeket:

  • Itt nincsenek „ők”, csak az Európai Unió, és az asztalnál ott ül Magyarország is.
  • Az EU támogatja, nem gyengíti a tagállamok határvédelmét.
  • Az EU nem tervezi úgynevezett humanitárius vízumok bevezetését.
  • A tagállamok döntenek arról, milyen mértékben kívánják elfogadni a jogszerű migrációt.

Timmermans: abszurd módon vicces lenne, amit a magyar kormány csinál, ha nem lenne ilyen komoly a helyzet

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke személyesen is elmondta a véleményét a kormány propagandájáról az új plakát kapcsán egy kedd délutáni brüsszeli sajtótájékoztatón. Annak a miniszteri találkozónak a végén szólalt meg Timmermans, amelynek  a Magyarország elleni hetes cikkes eljárás is szerepelt a napirendjén.

A holland politikus elmondta, hogy kétszer is megkérdezte az ülés magyar résztvevőitől, hogy mire vélje a plakátot, de nem kapott választ.

Arra a kérdésre, hogy szerint ő maga mikor kerül rá a magyar kormány posztereire, azt mondta: „Én valószínűleg túl csúnya vagyok ahhoz.” Hitetlenkedve beszélt a kormány kampányáról, úgy fogalmazott, hogy Monty Python-szerű vicc lenne az egész, ha nem lenne ilyen komoly a helyzet, ami kialakult.

Kiemelte, hogy a magyar kormány úgy beszél az Európai Unióról, mint valamilyen külső hatalomról, mintha ők maguk nem lennének a tagja.

Arról, hogy a magyar állami propaganda szerint az Európai Unió gyengíti a tagállamok határvédelmét, azt mondta, hogy ennek pontosan az ellenkezője igaz. „Éjjel-nappal azon dolgoztunk, hogy megerősítsük az európai határokat” – mondta, felidézve, hogy az Európai Határ- és Parti Őrség létrehozása éppen ezt a célt szolgálta. Hozzátette, hogy az Európai Bizottság még sokkal gyorsabban is szerette volna megerősíteni az EU határainak védelmét, és éppenhogy a tagállamok kormányai voltak azok, akik visszafogták a tempót.

(Az új határ- és parti őrség jogosítványairól szóló jogszabályjavaslat egyes részei valóban aggályokat vetettek fel a nemzeti szuverenitás szempontjából, erről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.)

 „A magyar kormány azt is állítja, hogy mindenféle vízumokat akarunk adni az embereknek – folytatta Timmermans. – De ilyen jogköre nincs is az Európai Bizottságnak! Ez teljes egészében a tagállamok hatásköre.”

Csodálatos lenne, ha a magyar kormány úgy döntene, hogy kiállít humanitárius vízumokat, de az Európai Bizottságnak ebben semmilyen döntési jogosultsága nincs – húzta alá még egyszer.

A kormány Brüsszel-ellenes kampányának egészéhez azt a megjegyzést fűzte a holland EU-biztos, hogy ő tisztában van a politikai kampányok természetével: egy kampányban néha megszépítik a valóságot, bizonyos dolgokat másként festenek le, és ebben vannak szintek, hogy mennyire távolodnak el a valóságtól. A magyar kormány anyagait viszont „már egy másik univerzumba kell elképzelni” – jelentette ki.

Végül leszögezte, hogy az Európai Bizottság nem érdemli meg, hogy az EU egyik tagállama úgy bánjon vele, ahogy a magyar kormány teszi.

Takács Szabolcs: ennyit Timmermans morális viselkedéséről

„Timmermans úr azt próbálja elhitetni mindenkivel, hogy a Tanácsban neutrálisan tud fellépni, miközben a hétvégén ádáz módon támadta a magyar kormány politikáját a Magyar Szocialista Párt kongresszusán” – mondta a történtekről Takács Szabolcs, az európai uniós politikák kialakításáért és koordinációjáért felelős államtitkár. 

Az államtitkár ismételten kifogásolta, hogy Frans Timmermans megtartotta a pozícióját az Európai Bizottságban azután is, hogy az Európai Szocialisták Pártja őt választotta meg, hogy vezesse a párt európai parlamenti választási kampányát. Takács Szabolcs emlékeztetett rá, hogy a szlovák és a litván uniós biztos felfüggesztette a tevékenységét arra az időre, amíg a saját hazájukban politikai kampány jelöltjei. „Ennyit az ő morális viselkedéséről” – fűzte hozzá az államtitkár.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter február elején ebből az okból levélben kérte Frans Timmermans felfüggesztését az Európai Bizottság elnökétől. Takács Szabolcs elárulta, hogy eddig nem kapott választ a kormány erre a kérésre. Kedden személyesen is megkérdezte Timmermanstól, hogy hogyan tudja összeegyeztetni a szocialista párt csúcsjelöltségét a bizottsági alelnökségével, de nem kapott feleletet tőle.

Az Európai Bizottság azért támadta meg azonnal a kormány által tervezett tájékoztató kampányt, mert azt próbálják leplezni, hogy a következő hónapokban szeretnék végigvinni a migrációt támogató ügyüket – vélekedett Takács Szabolcs. Sürgető számukra, hogy elérjék a céljukat, mert attól tartanak, hogy a májusi európai parlamenti (EP) választás után olyan politikai térkép fog kialakulni az EP-ben, amely nem kedvez a bevándorláspárti erőknek, magyarázta.

Politikai zsarolásnak és pénzügyi fenyegetésnek vetik alá a tagállamokat annak érdekében, hogy elfogadják a kötelező betelepítési kvótákat. Amit pedig az Európai Bizottság humanitárius vízumnak hív, az de facto egy migránsvízum, amelyet az Európai Bizottság talált ki, és megpróbál lenyomni a tagállamok torkán – mondta az államtitkár.

Takács Szabolcs úgy látja, hogy leginkább Magyarország szúrja az Európai Bizottság szemét, ezért próbálja az uniós testület az egyik legnagyobb mértékben, 24 százalékkal csökkenteni a magyar régióknak járó támogatást. Ez a csökkenés az EU 2021 és 2027 közötti keretköltségvetésében ölthet testet. Erről a költségvetésről a magyar kormány nem kíván olyan uniós intézményekkel megegyezni, amelyeknek a mandátuma néhány hónap múlva lejár – szögezte le az államtitkár.

(A gazdasági felzárkózásra szánt európai uniós támogatások javasolt csökkentéséről, és a csökkenés magyarázatáról ebben a cikkben írtunk bővebben.)

Az EU-s politikák kialakításáért felelős magyar államtitkár végül megjegyezte, hogy a mai nappal is bebizonyosodott, hogy létezik a kapcsolat a Soros-hálózat és az Európai Bizottság között. Frans Timmermans rendszeresen találkozik Soros Györggyel, ezért hozta ki a sodrából a magyar kampány híre – mondta Takács Szabolcs.

Varga Judit: Timmermans a jelenlétével hagyta jóvá a posztkommunista baloldal és az antiszemiták összefogását

„Ma negyedszer volt Magyarország napirenden. Folytatódik a bevándorláspárti politikusok kampánya – értékelte az uniós kormányok keddi tanácskozását Varga Judit európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkár. – Ez is egy Soros-szeánsz volt, egyre agresszívebben támadják Magyarországot a bevándorlási politikája miatt.”  

Varga Judit kiemelte, hogy a miniszterek Tanácsának soros elnökségét betöltő román kormányt nyomás érte, hogy vegyék napirendre a magyar hetes cikkes eljárást, annak ellenére, hogy jogi bizonytalanság övezi az ügyet. Az Európai Unió Bírósága ugyanis még nem határozott abban a kérdésben, hogy jogszerű volt-e a szavazás, amelyik az Európai Parlamentben elindította a magyar jogállamiságot vizsgáló eljárást.

Az államtitkár szerint ameddig tart a jogi bizonytalanság, a tisztességes eljárás jegyében nem méltó továbblépni az ügyben. Mivel azonban politikailag motivált eljárásról van szó, nem sok reményt fűz hozzá, hogy felfüggesztik a tárgyalást. A júliustól munkába lépő finn elnökségtől pedig azt lehet várni, hogy még inkább felgyorsítja az ügy lefolytatását – tette hozzá. Az eljárás politikai motiváltságát bizonyítja, hogy habár Magyarország már novemberben átadta a 130 oldalas, részletes válaszát az eljárást elindító Sargentini-jelentésben szereplő vádakra, a többi kormány részéről egyetlen kérdés sem érkezett az anyaggal kapcsolatban.

Frans Timmermans megszólalásáról Varga Judit megjegyezte: egészen elképesztő az a magatartás, ahogy a Bizottság az uniós szerződés őrének szerepéből kilép, és a jogállamiság védelmének nevezett vitákban politikai boszorkányüldözést folytat. Azzal pedig, hogy Frans Timmermans felszólalt az MSZP hétvégi kongresszusán, a jelenlétével hagyta jóvá a posztkommunista baloldal és az antiszemiták összefogását. Érdekes, hogy Brüsszelben ez senkinek nem érte el az ingerküszöbét – tette szóvá.

Szóljon hozzá az EUrologus  Facebook-oldalán !  • Hírek
  • Hírek