Juncker: a Fidesznek el kellene hagynia a Néppártot

2019.02.20. 00:54 Módosítva: 2019.02.20. 06:53
Hazugságok ellen nem nagyon lehet mit tenni, mondta az Európai Bizottság elnöke az ellene irányuló kormánypropagandáról.

Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker is megszólalt a botrányban, ami abból kerekedett Brüsszelben, hogy a magyar kormány hétfő este bejelentette: tájékoztató akciót indít a bevándorlást ösztönző brüsszeli tervekről, és a hírhez mellékelt egy plakáttervet, amelyen Soros György és Juncker nevetnek egymás mellett. A poszteren az szerepelt még, hogy Brüsszelben be akarják vezetni a kötelező betelepítési kvótát, gyengíteni akarják a tagállamok határvédelmi jogait, és migránsvízummal könnyítenék a bevándorlást.

Kedden délben hivatalos közleményben cáfolta ezeket az állításokat az Európai Bizottság, és elítélte a kormány lépését, hihetetlennek nevezve, hogy egy összeesküvés-elmélet mindennapos közéleti téma lett Magyarországon. A közleményt kedden délben felolvasta a Bizottság vezető szóvivője, és a Twitteren is megosztották, a Bizottság saját készítésű plakátjával együtt, amelyen az állt: a magyaroknak joguk van tudni, hogy mi a tény, és mi a fikció. 

Délután az Európai Bizottság első alelnöke, Frans Timmermans is értetlenségét fejezte ki. Nem fér a fejébe, hogyan lehetséges, hogy a magyar kormány hivatalos weboldalán olyan állításokat terjeszt, amelyek köszönő viszonyban sincsenek a valósággal – fogalmazott.

Jean-Claude Juncker kedden este egy stuttgarti rendezvényen nyilatkozott az ügyben. „Hazugságok ellen nem nagyon lehet mit tenni” – idézte az Európai Bizottság elnökét a Reuters. Juncker hozzátette: Manfred Webernek, az Európai Néppárt frakcióvezetőjének és EP-választási kampányarcának fel kellene tennie magának a kérdést, hogy szüksége van-e a Fideszre a frakciójában. Elismételte egy októberi kijelentését is, miszerint a Fidesznek ki kellene lépnie a jobbközép Európai Néppártból.

Juncker felidézte, hogy a Fidesz képviselői nem támogatták őt a szavazatukkal akkor, amikor az Európai Parlament 2014-ben jóváhagyta a kinevezését az Európai Bizottság élére. „A szélsőjobb sem szavazott rám – mondta. – Emlékszem, amikor [Marine] Le Pen azt mondta: ‘Nem szavazok magára.’ Én azt mondtam neki: ‘Nem is kérek a szavazatából’. Vannak olyan szavazatok, amikből egyszerűen nem kérsz” – jelentette ki Jean-Claude Juncker.

Az Európai Néppárt elnöke, a francia Joseph Daul ugyancsak szigorúan elítélte a kormány kampányát. Manfred Weber frakcióvezető egyelőre nem nyilatkozott, viszont este megosztotta Joseph Daul Orbán Viktort ledorongoló tweetjeit.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla