Megjött a brüsszeli válasz a migránskártyák ügyében

2019.02.21. 13:43 Módosítva: 2019.02.21. 14:58
Válaszolt a Fidesznek az Európai Bizottság a migránskártyákkal kapcsolatos kérdésekre. A brüsszeli testület azt írta, eddig több mint 90 ezer jogosult kapott készpénzt a kártyákra, amelyek csak Görögországban használhatók. A tulajdonosok ellenőrizhetők és beazonosíthatók, s mindez összhangban van az uniós joggal.

Tavaly novemberben sajtótájékoztatón jelentette be Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő, hogy írásbeli kérdéseket tesz fel Jean-Claude Junckernek az úgynevezett migránskártyák ügyében (a kártyák politikai vonatkozásairól itt, a menekültügyi-segélyezési vonatkozásairól itt írtunk hosszan). Ezek a kártyák nemzetközi segélyprogram keretében menekülteknek és menedékkérőknek biztosítanak pénzt napi szükségleteik ellátására.

16903162 1612177515474167 6011826780324321953 o
Fotó: UNHCR GREECE / Facebook

A 12 kérdés között szerepelt az, hogy uniós forrásokból mennyi pénzt töltöttek fel ezekre a kártyákra, milyen megfontolás alapján tették mindezt, a kártyáknak hány formája létezik, mennyi kártyát osztottak még ki és még mennyit terveznek. Azt is megkérdezték, hogy helyesnek tartják-e Brüsszelben azt, hogy ezeket a pénzeket a migránsok embercsempészekre költik, vagy a terrorizmust finanszírozzák belőle.

A válaszok február 12-é n kerültek fel az Európai Parlament hivatalos oldalára. Innen kiderült, hogy ebben a témában összesen hat EP-képviselő tett fel kérdéseket, közöttük két magyar, Deutsch Tamás és Hölvényi György. A válaszlevelet Dimitrisz Avramopulosz, belügyi és migrációs biztos írta alá. A levélben azt írták, hogy

  • Görögországban a humanitárius készpénztámogatást előre meghatározott összeggel feltöltött készpénzkártyák formájában nyújtják elismert menedékkérők és nemzetközi védelemben részesülő személyek számára, főszabály szerint legfeljebb hat hónapos időszakra, a programot központilag koordináló görög migrációpolitikai minisztérium által meghatározott feltételekkel.
  • Az Egyesült Nemzetek menekültügyi főbiztosa (UNHCR) két másik nemzetközi humanitárius szervezettel (a katolikus segélyszolgálattal és a Vöröskereszt Nemzetközi Szövetségével) együttműködve hajtja végre a programot.
  • Azt is leírták, hogy mindez az uniós joggal összhangban történt. A program keretében “több mint 90 000 kedvezményezett kapott havi rendszerességgel, az egyes családok összetételének megfelelően előre meghatározott összegű készpénztámogatást, mely Görögország szociális szolidaritási jövedelméhez igazodik.2016 és 2018 között az Európai Bizottság 122 millió eurót különített el erre a célra.
  • Ami a biztonságra, illetve azonosíthatóságra vonatkozó kérdéseket illeti: “A kártyákon egy szám található, amely a programban részt vevő kedvezményezett személyazonosságára vonatkozik. A kártyatulajdonos személyazonosságát fizikai vizsgálattal havonta ellenőrzik. Bármilyen visszaélés vagy hamis személyazonosság esetén a kártyát letiltják.
  • A kártyákat kizárólag Görögországban lehet használni.

Erre a válaszlevélre egyébként Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő hívta fel a figyelmet, aki felrója a fideszeseknek, hogy nem hozták nyilvánosságra. Szerinte azért, mert “nem passzol az épp bedurrantott Európa-ellenes kampányuk szövegéhez”.

Deutsch Tamás: Az anonim migránskártya botrány a javából

Friss: Deutsch Tamás egy Facebook-posztban szólt hozzá a témához csütörtök délután. Azt írta:

„Az anonim migránskártya botrány a javából. Az Európai Bizottság beismerte, hogy léteznek az anonim migránskártyák, hogy az anonim migránskártyák, teljesen elképesztő módon, valóban anonim bankkártyák („A kártyákon egy szám található, amely a programban részt vevő kedvezményezett személyazonosságára vonatkozik.” A migránskártyákon tehát a szigorú európai pénzmosás elleni törvények rendelkezéseivel szemben nem szerepel a tulajdonos neve!), hogy 90000 anonim migránskártyára közel 40 milliárd forint európai uniós pénzt töltöttek fel. Nagyon durva.”

Az írásbeli kérdést 2018. november 22-én nyújtotta be, az Európai Parlament szabályai szerint a válasznak december 17-ig kellett volna megérkeznie, de az Európai Bizottságnak csak 2019. február 12-én méltóztatott válaszolnia – tette hozzá a fideszes EP-képviselő.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !