A svédek mozgolódnak a leginkább a Fidesz kizárására

2019.02.22. 17:30 Módosítva: 2019.02.22. 19:41
Antiszemita, a legrosszabb populizmus, akár Putyin is kitalálhatta volna – ilyeneket ír egy svéd néppárti képviselő Manfred Webernek a legújabb magyar plakátkampány kapcsán. Gunnar Hökmark szerint Orbán Viktor teljesen elszigetelte magát a párton belül.

Továbbra is feszült a hangulat az Európai Néppárton (EPP) belül az új magyar plakátkampány miatt. A Népszava nyomán az Index is beszámolt róla, hogy a svéd Gunnar Hökmark azt kezdeményezte, tartsanak rendkívüli frakcióülést már a jövő héten a Soros Györgyöt és Jean-Claude Junckert ábrázoló kampány miatt. A képviselő levelét Manfred Webernek, az Európai Néppárt EP-frakcióvezetőjének címezte, aki egyben a pártcsalád jelöltje az Európai Bizottság elnöki tisztére.

Hökmark azt írja, hogy Orbán a cselekedeteivel az eddigi vörös vonalakon túl újabbakat lépett át. A svéd politikus megítélése szerint antiszemita hangvételű a Soros–Juncker plakát, amellyel az EU-t a magyar nép ellenségének szeretnék feltüntetni. Úgy fogalmaz: „Ez a legrosszabb populizmus.” Sőt: ez egy olyan támadás, amit Marine Le Pen, vagy Putyin is elkövethetett volna, és semmiképpen sem egy olyan politikai partner akciója, mint aki az „egyes egyének, a szabadság, a tolerancia, a nyitott társadalom és az erős Európa” iránt elkötelezett.

A svéd politikus ezért azt javasolja a frakcióvezetőnek, hogy ne csak a néppárti képviselőcsoport, hanem a bureau-nak hívott szűkebb vezetőtestület is rendkívüli ülésen tárgyaljon a fideszes kampányról.

Gunnar Hökmark nem csak írásban kritizálja a magyar kormányt. Az Euronews egyik vitaműsorában ezen a héten úgy fogalmazott, hogy Orbán befolyása a Néppárton belül nulla, és teljesen elszigetelte magát.

A svédek tehetik meg az első hivatalos lépést a kizárás felé

Pénteken délelőtt a Svéd Kereszténydemokrata Párt ügyvivő testülete eldöntötte, hogy a pártnak lépéseket kell tennie a Fidesz kizárása érdekében az Európai Néppártból – áll a párt weboldalán elérhető közleményben. A döntést a joguralom és a demokrácia állapotának régóta tartó romlásával indokolják, amit érzékeltet, hogy hetes cikkes eljárás folyik Magyarország ellen, és hogy a Freedom House nemzetközi jogvédő civil szervezet januárban Magyarországot a legkevésbé demokratikus országnak minősítette az Európai Unióban.

„Az EPP a legnagyobb európai pártcsalád. Természetesen eltérnek egymástól a vélemények egy olyan testületben, amelynek 80 párt tagja, de a demokratikus jogállam alapelveiben egyetértés kell, hogy legyen – mondta a svéd Kereszténydemokrata Párt listavezetője, Sara Skyttedal. – Sajnos úgy látjuk, hogy a Fideszről már nem lehet elmondani, hogy osztozik ezekben az értékekben. Akkor pedig nem tartoznak az EPP-be.”

Arról nem számolt be a párt, hogy milyen konkrét lépésben gondolkodnak.

A Svéd Kereszténydemokrata Pártnak egy képviselője van az Európai Néppártban. A szintén jobbközép Moderaterna párt képviselőivel együtt négyfős küldöttséget alkotnak a 217 fős frakcióban.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán!