Zöldek csúcsjelöltje: Az Orbánnak küldött ultimátum nevetséges

2019.03.08. 05:12
Nevetségesnek tartja Manfred Weber Orbánnak küldött ultimátumát Bas Eickhout holland zöldpárti EP-képviselő, a párt egyik csúcsjelöltje. Szerinte a Néppártnak nem csak akkor kellene kiakadnia, amikor Jean-Claude Junckert teszi a magyar kormány hazug plakátokra, hanem akkor is, amikor Judith Sargentinit.

A jogállamiságról gyakran esik szó az EU-ban, ez Magyarországról eléggé jó látszik. Ugyanakkor ezek a viták meddőnek és unalmasnak tűnnek.

A legnagyobb probléma, amit látunk Európában, hogy a jogállamisági vita pártpolitikává vált. Pedig a jogállamiság az az alap, melyen az Európai Unió nyugszik. Ha Európában nincs sajtószabadság, független bírósági rendszer, akkor elveszítjük azt az Európát, amelyért küzdünk. Ez a kulcskérdés, a jogállam a mi társadalmunk tartópillére.

Sokszor hallom azt, hogy ez a vita Magyarországgal kapcsolatban a migráció miatt van. Ez hazugság. Nem értünk egyet azzal, hogyan kezeljük a migrációt, nincs politikai egyetértés, nincs meg a többség ahhoz, hogy komoly lépéseket tegyünk, de ez az, ahogy a demokrácia működik.

A magyar kormány azt mondja, hogy a jogállamiság az egy ország belügye, nem európai ügy. Hogyan lehet áttörni ezt a falat?

Ez az, amiért végül elindítottuk a 7-es cikk szerinti eljárást a magyar kormány ellen. Nem azért, mert ez nekünk tetszik, hanem mert valóban azt, látjuk, hogy a helyzet Magyarországon romlik. És ha a magyar kormány azt mondja, hogy ez belpolitikai kérdés, azzal egyáltalán nem értek egyet. Nagyon sok olyan téma van, amin lehet vitatkozni nemzeti, vagy európai szinten. De nem a jogállamiságról. A jogállamiság egy szabályrendszer, keretet ad a társadalomnak. A magyar kormány is aláírta az európai alapokmányokat, amelynek az első cikke a jogállamiságról szól. És ahogy láttuk, hogy a helyzet egyre romlik, elővettük a 7-es cikkes eljárást, amelyik egy intenzív folyamat, de meg kell tennünk a sajtószabadság, az igazságszolgáltatás, a civil szervezetek védelmében. A társadalomnak meg kell szerveznie magát, így működik Európa.

Az ön párttársa Judith Sargentini azt mondta, hogy a Néppárt elkésett azzal, ha a Fideszt most akarja megrendszabályozni. Egyetért ezzel? És mi a véleménye Manfred Weber három pontos ultimátumáról, amit Orbán Viktorhoz intézett?

Judithnak igaza van, a Néppárt túl sokáig volt azon a véleményen, hogy változást lehet elérni a magyar kormánynál, ha a párton belül tartják őket. És ez jelenti azt, hogy ezt nem pártpolitikaként kell kezelni. Az Európai Néppárt nagyon kritikus, amikor a baloldali román kormányról van szó.  Fiúk, mi lenne, ha egyszer nem a pártpolitikáról, hanem az értékekről beszélnénk?

Nagyon haragos vagyok azért a levélért, amit Weber Orbánnak írt. Azt mondja, hogy állítsa le a Juncker elleni kampányt. Bocs, de mi a helyzet azzal, amikor Sargentinit tették a plakátra? Tőle nem kellene bocsánatot kérni? Az oké volt, amikor őt ugyanezzel a hazugsággal mutogatták? Csak Junckerrel nem oké? Szóval ez az, amikor az értékek pártpolitikává válnak. Egy másik felszólítás, hogy tisztázni kell a CEU jogi helyzetét. Ugyan már, ez nem jogi kérdés. Ez az egész így ebben a formában nevetséges. De sok párt a Néppárton belül már látja, hogy a magyar kormány túl messze ment, hogy az eddigi taktika nem vált be, de nem tudom, mi lesz ennek a vége.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !  • Tippek
  • Lakáshitel