A CDU elnöke a Fidesz felfüggesztését javasolja

2019.03.20. 10:50
Annegret Kramp-Karrenbauer, a német CDU elnöke szerint a magyar kormánypárt ugyan megtette az első lépéseket, ez azonban csak arra elég, hogy van értelme párbeszédet folytatni a Fidesszel. Ezért a Fidesz néppárti tagságának felfüggesztését javasolja.

A Fidesz néppárti tagságának felfüggesztését tartaná a legjobb megoldásnak Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnöke. A német kereszténydemokrata párt a legnagyobb és legbefolyásosabb tagja az Európai Néppártnak, a pártcsaládon belül a legtöbben eddig is arra vártak, hogy megismerjék a CDU álláspontját. Annegret Kramp-Karrenbauer német hírportálok szerint többek között azt mondta, hogy 

„amíg a Fidesz nem állítja helyre teljes mértékben a bizalmat, nem maradhat meg a rendes, teljes jogú tagság".

A politikus hozzátette azt is, hogy a Fidesz megtette az első lépéseket a bizalom helyreállításához, de ez csak azt bizonyítja, hogy fenn kell tartani a párbeszédet a magyar kormánypárttal. A CDU elnöke ezért támogatja Manfred Webernek, az Európai Néppárt csúcsjelöltjének a javaslatát, hogy függesszék fel a Fidesz tagságát.

000 1EH4EX
Fotó: Bernd Von Jutrczenka / AFP

Ugyanakkor Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a német Deutschlandfunk közszolgálati rádiónak határozottan azt mondta, hogy ki kellene zárni a Fideszt a Néppártból, ahogyan azt ő már két éve javasolja.

Az Európa Néppárt politikai gyűlése szerda délután tárgyal a Fidesz tagságáról Brüsszelben.