Gál Kinga–Timmermans-meccs volt az EP-ben

2019.03.21. 18:42 Módosítva: 2019.03.21. 21:03
A Magyarország ellen indított jogállamisági eljárás állásáról kellett volna többet megtudni az Európai Parlamentben, erről azonban nagyon kevés információt árult el a román elnökség. Ehelyett megtudtuk, hogy Frans Timmermans a magyar ellenzék kottájából játszik, a magyar kormány politikusai pedig a kereszténységre hivatkoznak, miközben menedékkérőket éheztetnek.

Április 9-én folytatódik a tagállamok tanácsában a Magyarországgal szembeni hetes cikkelyes eljárás. Ez derült ki az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságában az EU soros elnökségét ellátó Románia kormányának képviselőjének beszámolójából.

Az eseményen ott volt Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke is, aki elmondta, hogy a helyzet nem javult, sőt, újabb gondok is felmerültek Magyarországon. Kiemelte a magyar kormány támadását az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker és az uniós intézmények ellen.

Timmermans leszögezte, nincs semmiféle konspiráció bevándorlók Európába hozatala kapcsán, és a magyar emberek megérdemlik, hogy tudják az igazságot. Ezért a Bizottság tájékoztatta a magyar közvéleményt. Timmermans érintette még a túlóratörvényt (ő rabszolgatörvénynek nevezte), a kormánybarát sajtó koncentrációját és a Közép-Európai Egyetem részbeni kényszerű elköltözését, amire az EU történetében még nem volt példa.

Túl nagy vita nem alakult ki. Judith Sargentini sérelmezte, hogy az Európai Tanácsban nagyon lassan zajlik a folyamat, és nincs is terv arra, hogy milyen menetben tárgyalnák a hetes cikkelyes eljárást. Mielőtt unalomba fulladt volna az eszmecsere, Gál Kinga, fideszes EP-képviselő állította Frans Timmermanst a szőnyeg szélére. Gál szerint a Bizottság első alelnöke nem is arról beszélt, amiért ide hívták. Az eljárás állásáról kellett volna beszámolnia, nem pedig Sargentinivel együtt baloldali politikai nyomást gyakorolnia. Sőt, a Bizottság alelnökeként kiesett a szerepéből, mert nem használhatná a rabszolgatörvény kifejezést, mert ezt kizárólag a magyar ellenzéktől lehet hallani. Egyébként pedig néhány civil szervezet híreszteléseit sorolta fel a CEU vagy a magyar médiahelyzet kapcsán.

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció képviselője is felszólalt, szerinte Magyarországon a helyzet lényegesen romlott, a magyar kormány egyre agresszívebben gyalázza meg a demokráciát, a parlament elnöke pedig mint valami rossz házmester próbálja anyagilag ellehetetleníteni az ellenzéki képviselőket.

Hozzátette, hogy a tagállamokat tömörítő Tanács a két legfontosabb témában, a menekültügyben és a jogállamiság kérdésében sem tudott előre lépni az elmúlt években. Ez az EU tekintélyét jobban rombolja, mint bármi más – jelentette ki.

Frans Timmermans válaszolt Gál Kingának és feltette neki a kérdést, hogy az egyébként néppárti képviselő vajon most az Európai Néppárt nevében szólalt-e fel? Szerinte ugyanis a néppárti politikusok nem ezt szokták mondani. Majd feltette a kérdést: „Gál asszony, hogyan lehet a keresztény értékekre vagy Európára hivatkozni és ezzel egy időben megtagadni a vizet és az élelmet azoktól, akik ránk vannak bízva?”

Erre nem jött válasz.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !  • Hírek
  • Hírek