Megszavazta a Fidesz, hogy Magyarország adóparadicsom-szerűen működik

2019.03.26. 20:49
Hét országot, közöttük Magyarországot bírál az Európai Parlament által elfogadott jelentés azért, mert megkönnyítik a nagy cégeknek az agresszív adótervezést. Ezzel a Fidesz képviselői is egyetértettek, sőt, azzal is, hogy uniós hivatal vizsgálja az adóelkerülő gyakorlatokat.

Egyéves vizsgálati eredményét foglalta össze az Európai Parlament pénzügyi bűncselekményekkel, adókijátszással és adókikerüléssel foglalkozó különbizottsága, a vizsgálat megállapításait tartalmazó jelentést kedden nagy többséggel fogadta el az Európai Parlament. A bizottságot azért hozták létre, hogy a Luxleaks, Football Leaks, Panama-iratok kapcsán megvizsgálja, a nagy cégeknek milyen lehetőségük van az Európai Unióban az adózás kikerülésére, vagy minimálisra csökkentésére. A dokumentum egy sor ajánlást fogalmaz meg.

 Javasolják egy európai pénzügyi rendőrség és pénzügyi információs egység létrehozását, európai pénzmosás elleni szervezet felállítását, az aranyvízum- és aranyútlevél-rendszerek felszámolását és szerintük sokkal jobban kellene védeni a közérdekű bejelentőket és az újságírókat, és fel kellene állítani egy uniós alapot az oknyomozó újságírás támogatására.

A jelentésben olvasható az is, hogy hét uniós ország, közöttük Magyarország működik adóparadicsom-szerűen, és teszi lehetővé az agresszív adótervezést. Egészen pontosan így fogalmaz az anyag:

A bejövő és kimenő közvetlen külföldi befektetések GDP-hez mért magas aránya hét tagállamban (Belgium, Ciprus, Magyarország, Írország, Luxemburg, Málta és Hollandia) csak korlátozott mértékben magyarázható a tényleges gazdasági tevékenységekkel.

Ez azt jelenti, hogy ezekben az országokban a külföldi tőkét csak “állomásoztatják” annak érdekében, hogy más országokban kivonják az adózás alól. Ez a kifogás megismétlődik a jelentés egy későbbi pontjában is, itt azonban hozzáteszik azt is, hogy ezen országok adózási rendszerének hiányosságai nemcsak megkönnyítik az agresszív adótervezést, de aláássák az európai egységes piac integritását, sőt, hozzájárulnak ahhoz, hogy világszerte könnyebb legyen az agresszív adótervezés.

A jelentést 505-en szavazták meg, közöttük valamennyi fideszes EP-képviselő, aki jelen volt a szavazáson. Bocskor Andrea, Deli Andor, Deutsch Tamás, Erdős Norbert, Gál Kinga, Kósa Ádám, és Szájer József értett egyet az adóparadicsommá minősítéssel, és azzal is, hogy Brüsszel kapjon még több jogot az adókikerülések elleni küzdelemben.  • Hírek
  • Hírek