Néhány fideszes szerint Magyarország már nem adóparadicsom – egy napja még az volt

2019.03.27. 16:05
Tévesen szavazott négy fideszes EP-képviselő, amikor arról volt szó, hogy adóparadicsomnak számít-e Magyarország. Egy napja még hétből heten gondolták azt, hogy erre a kérdésre igen a válasz. Többen azonban ma a szavazatuk megváltoztatását kérték. Hárman viszont továbbra is kitartanak a minősítés mellett.

Megosztottá vált a Fidesz EP-frakciója azzal kapcsolatban, hogy Magyarország adóparadicsom-e, vagy sem. Tegnap megírtuk, hogy az Európai Parlament plenáris ülése elé került az a jegyzőkönyv, amelyet egy parlamenti különbizottság készített egy éves vizsgálódás után.

A dokumentumban a többi között javasolják egy európai pénzügyi rendőrség és pénzügyi információs egység létrehozását, európai pénzmosás elleni szervezet felállítását, a több tagállamban működő aranyvízum- és aranyútlevél megszüntetését. Megállapították azt is, hogy hét ország mellett Magyarország is adóparadicsom-szerűen működik, mert a jogrendszere hozzásegíti a nagy cégeket az agresszív adótervezéshez, ami az adózás kijátszásához vezet.

Úgy látják, hogy például Magyarországon a bejövő és kimenő külföldi működő tőke GDP-hez viszonyított aránya indokolatlanul magas és ez csak korlátozottan magyarázható gazdasági tevékenységgel. Magyarul: Magyarországot arra használják a multik, hogy itt állomásoztassák a pénzüket, így más országokban ez a pénz nem adózik.

A szavazáson mind a hét jelen lévő fideszes EP-képviselő – hasonlóan egyébként az EP túlnyomó többségéhez – igen-nel szavazott. Igen ám, azonban szerdára közülük négyen megváltoztatták a véleményüket és a leadott szavazatokat.

Szájer József, Deutsch Tamás, Kósa Ádám és Deli Andor mégsem fogadta el a jelentést, nevük már a „szavazatok helyesbítései” rovatban látható (173. oldal). A maradék három képviselő (Erdős Norbert, Gál Kinga és Bocskor Andrea) még tarja magát tegnap álláspontjához, mely szerint Magyarország adóparadicsom, és hogy Brüsszel kapjon még több jogot az adókikerülések elleni küzdelemben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!