Brüsszel erősíti a határok védelmét

2019.03.28. 15:38 Módosítva: 2019.03.28. 17:43
Egy új, erősebb határőrizeti szervezettel veszi fel az Európai Unió a küzdelmet az illegális bevándorlással szemben és fokozza erőfeszítéseit a jogtalanul az EU területén tartózkodók kiutasítása ügyében. Korábban a magyar kormány mindezt úgy adta elő, hogy a cél a tagállamok határvédelmének gyengítése.

Megegyezett az Európai Parlament és a tagállamokat tömörítő Tanács az európai határ- és partvédelmi ügynökség,  a Frontex létszámának bővítésében, tevékenységének kiterjesztésében.

Ez az az intézkedés, amely miatt a magyar kormány tavaly szeptember óta attól tart, hogy korlátozzák Magyarország határőrizet lehetőségeit, és így valójában az illegális migránsok beáramlásának elősegítése válik majd lehetővé. Sőt, ez a kitétel központi eleme volt a Soros-Juncker plakátkampánynak, azt állítva, hogy „gyengíteni akarják a tagállamok határvédelmi jogait”.

Az elfogadott jogszabályból is kitűnik azonban, hogy ez a lépés az illegális bevándorlás visszaszorítását célozza, és nem sérti a tagállami hatásköröket. A cél az, hogy 2027-re egy 10 ezer főből álló uniós határőrizeti testület álljon fel, szemben a jelenlegi helyzettel, amikor csak a tagállami hozzájárulásoknak köszönhető az, hogy a Frontex működik.

Első lépésként 2021-ben ötezer fővel kezdi meg a tevékenységét a megerősített szervezet. Az új testület egy tagállam kérésére határellenőrzési és visszaküldési feladatokat végezhet, valamint határokon átnyúló bűnözés elleni küzdelemben is részt vehet. Nincs szó tehát arról, hogy „Brüsszel” irányítaná az uniós határőröket, mindig az adott tagállam parancsnoksága alatt kell tevékenykedniük. Ennek keretében részt vesznek az illegálisan az EU területén tartózkodók azonosításában és a származási országukba történő visszaküldésében.

Roberta Metsola máltai néppárti EP-képviselő, a jogszabály parlamenti előadója úgy kommentálta a lépést: „ Ez egy győzelem Európa számára."Hozzátette azt is, hogy ezzel új lehetőségek nyílnak meg a bűnözés elleni küzdelemben.

A Szociáldemokrata frakció részéről Niedermüller Péter volt a téma jelentéstevője. A Demokratikus Koalíció EP-képviselője közleményben hangsúlyozta: „A megállapodás valójában egy vészforgatókönyv egy újabb migrációs válság esetére. De ahogy a friss statisztikákból is kiderül, ez egyelőre csak a fideszes látomásokban zajlik." Niedermüller Péter szerint „az EU pontosan azt teszi, amit az Orbán-kormány évek óta követel: olyan módon erősíti meg az uniós határokat, hogy a nemzeti szuverenitást sem csorbítja."

A jogszabályt formailag még el kell fogadnia az Európai Parlament Állampolgári Jogi Bizottságának, az Európa Parlament plenáris ülésének és az EU Tanácsának is.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla