Gyorsabban kellene, hogy dolgozzon az uniós bíróság a saját főtanácsnoka szerint

2019.03.28. 15:23
Túl sokáig tartanak az ügyek, és a tagállamok sem teljesítik időben a rájuk kirótt szankciókat, mondta ki a főtanácsnok egy konkrét ügy kapcsán.

Az Európai Unió Bíróságának fel kell gyorsítania az uniós jogot sértő európai uniós tagállamok ellen folytatott eljárásait, az ítéletben kiszabott bírság befizetésére pedig rövidebb határidőt kell kiszabnia – ismertette az uniós főtanácsnok indítványát az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága csütörtökön, számolt be az MTI.

 

A bolgár nemzetiségű Evgenyi Tancsev, a bíróság 11 főtanácsnokának egyike szerint határozottabban kell fellépni azokkal az uniós tagállamokkal szemben, amelyek a megadott határidőn túl, vagy hiányosan tesznek eleget azon kötelezettségüknek, hogy az uniós szabályozásokat nemzeti jogrendjükbe iktassák. Ezek a tagországok ezzel uniós jogot sértenek – húzta alá.

A jelenlegi elhúzódó, akár évekig tartó eljárási rend lehetővé teszi, hogy a tagállamok hosszabb ideig szankciók nélkül szegjék meg az uniós szabályokat, mondta.

Magyarország nyolc ügyben áll az EU bírósága előtt

Magyarországnak összesen nyolc olyan ügye van, amelyet jelenleg is tárgyal az EU bírósága a kötelezettségszegési adatbázis szerint. A leghosszabb ideje, 2016 nyara óta a magyar földtörvényt tárgyalja a bíróság, amely többek között szabálytalan korlátozásokat vet ki a külföldiek földtulajdonlására.

A többi bírósági ügy

  • a magas légszennyezettség,
  • a mobilfizetési piac leuralása,
  • az európai energiapiaci szabályok megsértése,
  • a menekültügyi szabályok helytelen alkalmazása,
  • az élelmiszeripari termékek kereskedelmében a magyar termékekkel való kivételezés,
  • és a civiltörvény miatt indult.

Ugyancsak a bíróság elé került Magyarország amiatt, hogy nem hajtotta végre a rendkívüli menedékkérő-elosztási műveletet, vagyis nem vállalta át az ennek a műveletnek a keretében rá eső nagyjából 1200 menedékkérőt Görögországtól és Olaszországtól.

Egy spanyol ügy kapcsán került elő, hogy lassúak és nem hatékonyak a bíróság szankciói

A főtanácsnok indítványát egy spanyol ügyben fogalmazta meg, amelyben az Európai Bizottság eljárást indított az Európai Unió Bíróságán, amiért Spanyolország nem, vagy csak hiányosan alkalmazza a fogyasztói hitelekre vonatkozó uniós szabályokat.

Tancsev azt javasolta az uniós bíróságnak, állapítsa meg, hogy Spanyolország nem teljesítette a szükséges intézkedések elmulasztására vonatkozó bejelentési kötelezettségét. Ennek megfelelően Spanyolországot napi 160 ezer eurós pénzbírsággal kell sújtani mindaddig, amíg meg nem felel az uniós irányelvnek.

Az uniós főtanácsnok feladata, hogy – pártatlanul és függetlenül eljárva – a rábízott ügy jogi megoldására vonatkozó javaslatot terjesszen az uniós bíróság elé. Véleménye nem köti a bíróságot, de a végső ítélet az esetek jelentős részében egybeesik azzal.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !