Az oroszok szerint a belgák klórgázzal támadnának Szíriában

2019.03.30. 12:21
Az oroszok szerint a belgák azért támadnának, hogy rájuk kenjék az egészet. A belgák szerint mindig ez történik, ha az oroszok támadást terveznek. Egy szakértő szerint nem véletlen és nem az első eset, hogy Belgiumot akarják hírbe hozni.

“Vegyi támadást tervez Belgium Szíriában? Klasszikus orosz álhír-kampány” - ezzel a címmel jelent meg a holland nyelvű belga közszolgálati csatornán, a VRT-n egy összefoglaló arról, hogy iráni és orosz propaganda-oldalak szerint Belgium Észak-Szíriában mérges gázokkal támadna. A cikk hivatkozik a moszkvai Russia Today tudósítására, amit azonnal és azonos tartalommal átvett a teheráni Press TV. Eszerint Viktor Kupchishin vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szíriai megbékélés központjának vezetője arra figyelmeztetett, hogy Ildib környékén a belga titkosszolgálat, együttműködésben francia titkosszolgálattal, különböző terrorista csoportokkal, valamint a Fehér Sisakosok nevű civil szervezettel, klórtartalmú mérgező gázzal akarja támadni a környékbeli falvak lakosait.

Az oroszok szerint a belgák fejenként száz dollárt is akarnak fizetni a helyieknek, az áldozatok szerepének élethűbb eljátszáséért, ugyanakkor nagy a veszély, hogy valóban mérgezés éri a lakosságot. Ezt követően pedig az oroszbarát szíriai vezetésre akarják kenni az egészet. Mindezzel a külföldi katonai aggressziót akarják előkészíteni a nyugati nagyhatalmak – mondta a tábornok.

Jens Franssen, a VRT televízió haditudósítója azt mondta, hogy ez egy teljesen tipikus orosz álhír, amit általában abban az időszakban tesznek közzé, amikor valóban támadás éri a polgári lakosságot a szíriai kormány részéről. “Nem meglepő, hogy éppen Belgiumot választották. - mondta Franssen. - Belgiumnak gyenge a biztonsági kultúrája és egy kevésbé sikeres tagja a NATO-nak.”

A szakértő felhívta a figyelmet egy hasonló esetre. 2016-ban azzal vádolta Oroszország Belgiumot, hogy a belga F-16-osok szíriai polgári célpontokat bombáznak. Hamarosan kiderült, hogy a gépek ugyan levegőben voltak abban az időben, de a szomszédos Irak felett.