Sereghajtó a magyar büntetés-végrehajtás – de legalább titkoljuk

DROTI20190222040
2019.04.02. 10:38 Módosítva: 2019.04.04. 15:59
A 47 országot tömörítő Európa Tanács nyilvánosságra hozta éves jelentését a tagállamok börtönviszonyairól. Összesen hét állam nem tett eleget a felkérésnek, és nem küldött statisztikai adatokat, ezek között volt Magyarország is. Holott a börtönök zsúfoltságát illetően nálunk rosszabb a helyzet valamennyi, kevésbé titkolózó országnál.

Az Európa Tanácsot 47 állam alkotja, az európai országok közül nem tagja Fehéroroszország és a részben Európa területén lévő Kazahsztán. Ugyanakkor tagja a szintén részben európai Törökország. Ez a szervezet rendszeresen közzéteszi jelentését az európai börtönviszonyokról, a tagállamok adatait egy egyetemi kutatókból álló szakértői csoport összesíti. A legfrissebb statisztika a 2018. januári állapotokat mutatja. Hét tagállam nem küldött adatokat: Albánia, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Magyarország, Málta, Törökország és Ukrajna.

2016 és 2018 között 6,6 százalékkal csökkent a börtönnépesség átlagosan, ez egy 2012 óta megfigyelhető folyamatba illeszkedik, az elmúlt időszakban egyre kevesebb embert zártak börtönbe. Fél évvel, 8,2 hónapra csökkent az elzárásban töltött átlagidő, viszont lényegesen nőtt azok száma, akik ítélet nélkül, előzetes letartóztatásban voltak. Románia és Bulgária az a két állam, ahol legnagyobb mértékben, 16 és 15 százalékkal csökkent a börtönnépesség. Az izlandiakkal viszont egyre több baj van: 25 százalékkal több izlandi hűsöl a rácsok mögött (is).

Egy ország büntetés-végrehajtási kapacitását a börtönök telítettségével lehet jellemezni. Ez egyébként nagyon fontos azért is, mert a zsúfoltság miatt az elítéltek jó eséllyel perelhetik az államot emberi jogaik csorbítása miatt. Mint ahogy az Magyarország esetében számos alkalommal előfordult, és emiatt a magyar állam súlyos milliókat fizetett ki fejenként a raboknak. Az átlagzsúfoltság az európai börtönökben 91 százalék körüli, lényegében nem változik. Az Európa Tanács jelentése szerint a legrosszabb helyzet Észak-Macedóniában tapasztalható, itt a rendelkezésre álló helyek 122,3 százalékán helyeztek el fogvatartottakat. Itt újból meg kell emlékeznünk egy fontos körülményről:

Magyarország nem szolgáltatott adatot ehhez a felméréshez.

Így aztán kénytelenek voltunk felütni a Büntetés-végrehajtási Szervezet Évkönyvének 9. oldalát, ahol azt olvashatjuk, hogy a magyar bv. telítettsége 124 százalék. Vagyis az ismert adatok közül ez a legrosszabb Európában.

Nem állunk túl jó helyen a 100 ezer főre jutó elítéltek számát illetően sem. Itt az oroszok kimagaslóan szerepelnek, 418 börtönlakó jut százezer oroszra. Magyarország esetében – szintén az évkönyv adatait alapul véve – ez a szám 173, ami a 13. legrosszabb, vagy a 34. legjobb helyre jogosít.

(Borítókép: Az új kiskunhalasi börtön az átadás napján, 2019. február 22-én. Fotó: Rosta Tibor / MTI)