A Népszabadság volt tudósítóját választották a brüsszeli sajtószövetség elnökének

2019.04.03. 12:05
Halmai Katalin, a Népszabadság volt brüsszeli tudósítója 2016-ban többször felszólalt a sajtószabadság védelmében Brüsszelben, ezzel vívhatta ki a Nemzetközi Sajtószövetség elismerését. Ő volt az, akit két éve kiküldtek Orbán brüsszeli sajtótájékoztatójáról, miután megszűnt alóla az újság.

Halmai Katalint, a Népszava tudósítóját választották meg a brüsszeli székhelyű Nemzetközi Sajtószövetség (API) elnökének kedden délután. Az API képviseli a Belgiumban dolgozó, elsősorban az Európai Unió és a NATO intézményeihez akkreditált több száz nemzetközi médiamunkás érdekeit. Ő a második nő, aki betölti ezt a tisztséget, és az első kelet-közép-európai elnök a szövetség történetében.

Halmai Katalin 2001 óta dolgozik Brüsszelben. Kezdetben a Népszava tudósítója volt, majd öt évig az Európai Parlamentben dolgozott Göncz Kinga szocialista EP-képviselő sajtómunkatársaként. 2015-től a Népszabadságnak írt, a lap bezárásáig. 2017 óta újból a Népszavának tudósít.

Ő volt az, akit Orbán Viktor sajtófőnöke, Havasi Bertalan kitiltott a miniszterelnök sajtótájékoztatójáról 2016 decemberében, arra hivatkozva, hogy a Népszabadság már nem működik, ezért nincs hova írnia az újságírónak. Később azt is hozzátette, hogy Halmai Katalin brüsszeli politikai tevékenységét is problémásnak tartja. Halmai akkreditációja a decemberi sajtótájékoztató idején még érvényes volt, és blogot vezetett európai uniós ügyekről.

A Népszabadság megszüntetése után Halmai Katalin igyekezett felhívni a brüsszeli nemzetközi közösség és a civil szféra figyelmét az üggyel kapcsolatos visszásságokra. Felszólalt a lap bezárása elleni brüsszeli tüntetésen, és a sajtószövetség által szervezett egyik konferencián bemutatta a Népszabadság megszűnésének hátterét. Egy blogbejegyzésben akkor azt írta: „Szeretném jelenteni, hogy az utóbbi időben valóban végeztem politikai tevékenységet. Többször is elmondtam nyilvános brüsszeli fórumokon, hogy a Népszabadságot nem üzleti okok miatt zárták be.”

A Népszabadság bezárása utáni aktivitásának köszönheti a felkérést

Az API újonnan megválasztott elnöke az EUrologusnak elmondta, hogy talán éppen a Népszabadság beszántása utáni szerepvállalásának köszönheti, hogy a szövetség előző vezetése felkérte az elnökségre. Hozzátette: az is fontos szempont lehetett, hogy a következő elnök nő legyen, és még egy plusz pont, ha a közép-európai régióból származik.

Az elnök egyik feladata, hogy tolmácsolja a brüsszeli újságírók kéréseit a nemzetközi intézmények felé. Az egyik fő probléma, amit az API keddi közgyűlésén is többen említettek, hogy tarthatatlan az Európai Bizottság  kommunikációja: az intézmény szóvivői kevés újságírói kérdésre adnak érdemi választ, sok kérdést pedig figyelmen kívül hagynak. 

„A májusi EP-választások után feláll az uniós intézményeken belüli új struktúra, új kommunikációs csapatok jönnek, velük kell tárgyalni, és verni az asztalt, hogy tessék minket komolyan venni” – mondta Halmai Katalin a következő hónapokban rá váró legfontosabb kihívásról.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !