Az EP védené a schengeni rendszert

2019.04.04. 17:38
Az Európai Parlament lerövidítené azt az időszakot, amelyen belül a tagállamok visszaállíthatják a belső határellenőrzést. Bár elvileg ez jelenleg is csak két évig lehetséges, van olyan tagállam, amelyik már három és fél éve végez ellenőrzéseket. Ugyanakkor ezzel jelentősen sérül a schengeni rendszer által biztosított szabad mozgás.

Most Ausztriában, Németországban, Dániában, Svédországban és Norvégiában van a belső határokon ellenőrzés. Ezeket még a 2015-ös migránsválság nyomán vezették be és folyamatosan meghosszabbították. Franciaország pedig folyamatos terrorfenyegetettség miatt tartja fenn a határellenőrzést. Az Európai Parlament egy állásfoglalást fogadott el arról, hogy első alkalommal ne hat, hanem csak két hónapra lehessen bevezetni és kettő helyett összesen egy évig lehessen hosszabbítást elrendelni.

A schengeni övezet államainak részletes kockázatelemzéssel kell igazolniuk, ha a határellenőrzést a kezdeti két hónapon túl is fenn szeretnék tartani. Ha még tovább, tehát hat hónapra szeretnék meghosszabbítani a határellenőrzést, akkor a Bizottságnak állást kellene foglalnia arról, hogy a hosszabbítás megfelel-e a jogi követelményeknek. A határellenőrzés meghosszabbítását az Európai Tanácsnak is jóvá kellene hagynia.

A parlament jelentéstevője, a szlovén Tanja Fajon azt mondta, Schengen nem lehet vita tárgya. Ugyanakkor szerinte „már három és fél éve zajlik jogszerűtlen és illegitim ellenőrzés a belső schengeni határokon. Ideje, hogy megszűnjön, vagy hogy a Bizottság a bíróság elé vigye az ügyet.”

A témában a tagállamok szintjén régóta nem sikerül döntésre jutni, ezzel a parlamenti állásfoglalással is csak az EP-választások után foglalkoznak majd.