Sürgősen javítanunk kell a légszennyezettségen

2019.04.11. 18:30 Módosítva: 2019.04.11. 18:34
Magyarországon több mint 12 800 olyan haláleset történt egy 2015-ös adat szerint, amit a légszennyezettség okozott. EU-s szinten 400 ezer ember halálát okozza évente a probléma, ha változtatni akarunk, sürgősen csökkenteni kell a háztartásokban a szilárd tüzelőanyagok eltüzelését és a járművekből származó kibocsátásokat. Az Európai Bizottság szeretne segítséget nyújtani az uniós országoknak a környezetvédelmi célok teljesítésében. Egy pénteki jelentésben tagállamokra bontva összesítette a problémák okait.

Annak ellenére, hogy 1990 és 2016 közötti csökkent a káros anyagok kibocsátása, 2017-ben a levegő minősége mégis számos zónában túllépte a levegőminőségi előírásokat a nitrogén-dioxid  és a szálló por (PM 10) koncentrációjában.

Magyarország előrelépést tett azzal, hogy gazdasági növekedését nem a környezete terhére folytatta az utóbbi időszakban. Az intenzíven megnövekedett ipari és mezőgazdasági tevékenység és a közúti forgalom új kihívásokat jelentenek, és a környezet természetes egyensúlyának megőrzését tovább nehezíti, hogy lassan hajtják végre a környezetvédelmi jogszabályokat az Európai Bizottság szerint.

Magyarországon valamivel hatékonyabban hasznosítják újra a települési hulladékot, és kevesebb hulladék kerül a lerakókba. Sajnos azonban, az Európai Bizottság 2018-as előrejelzése szerint, Magyarország ennek ellenére sem tudja elérni ezen a két területen a 2020-ra kitűzött 50 százalékos javulást. Az elvárt eredmények teljesülését hátráltatja, hogy sok uniós tagállammal ellentétben nálunk még nem működik a háztartásokból elszállított szelektív hulladékgyűjtés (például papír, műanyag, üveg tekintetében) és az újrahasznosítási célkitűzések várhatóan nem hatnak ösztönzőként a szolgáltatók számára, mivel ez a szolgáltatás drágulásával járna.

Az EU pénteken új jogszabályokat fogadott el a levegő és a víz védelme, a fenntartható fejlődés, az újrahasznosítási arányok növelése és a természet védelme érdekében, amit eddig minden tagállam teljesíteni tudott. Ha Magyarország a jövőben nem tesz előrelépéseket a gyorsabb javulásra, kötelezettségszegési eljárás indulhat ellene.