Ausztria tovább ellenőriz a magyar határon

20181026 osztrák határ-5
2019.05.09. 19:38

Újabb fél évvel, november 12-ig hosszabbította meg Ausztria a magyar és a szlovén határ ellenőrzését, amely (hivatalosan) csak ideiglenes, hiszen mindegyik ország a schengeni övezet tagja. Norvégia, Svédország, Dánia, Németország és Franciaország szintén fenntartotta a hasonló intézkedéseit.

Két évig lehet, négy éve ellenőriznek

Ahogy azt korábban írtuk, úgy tartanak több mint négy éve az ideiglenes ellenőrzések, hogy 2017-ben véget kellett volna vetni nekik.

Az érintett tagállamok úgy érték el ezt, hogy csiki-csukiznak a jogalappal. A mostanival háromszor lehetne hosszabbítani. Ezt már korábban kimerítették, de utána a schengeni határellenőrzési kódex egy másik pontjára hivatkoztak, majd visszaváltva nulláztak (azóta most lövik el a harmadik lehetőséget).

Schengent rombolják

Az Európai Parlament egy tavalyi jelentésben elítélte a jogszerűtlennek tartott „belső határellenőrzések folytatódó újbóli bevezetését, mivel

ez aláássa a schengeni térség alapelveit”,

és „sajnálatának ad hangot a tagállamok azon gyakorlata miatt is, hogy

mesterségesen megváltoztatják az ellenőrzés visszaállításának jogalapját, hogy ugyanazon ténybeli körülmények mellett a maximális lehetséges időszakon túl is meghosszabbítsák azt”.

Külön felhívta rá az uniós kvázikormány, az Európai Bizottság figyelmét, hogy „lépjen fel határozottan a közösen elfogadott szabályok megsértése esetén, és a többi tagállam és az Unió egésze érdekeinek védelme érdekében hozzon arányos és szükséges intézkedéseket – a kötelezettségszegési eljárásokat is beleértve – az érintett tagállamokkal szemben”.

Ausztria a többiekhez hasonlóan az európai biztonsági helyzettel és a „másodlagos mozgásokkal”, magyarul azzal indokolta a lépést, hogy az érkező migránsok Magyarországról és Szlovéniából továbbmennek Ausztria felé. Mindezt úgy, hogy a héten az osztrák alkancellár személyesen dicsérte Orbán Viktort, amiért hűségesen védi az unió határait, sőt kifejezetten a magyar miniszterelnök érdemének nevezte az európai migráció megállítását.

Közben egyre kisebb a migráció az EU-ban

A 2015 óta folyamatos korlátozások bevezetésekor még bőven egymillió fölött volt az érkezők száma. Az ENSZ szakosított szervének statisztikái alapján 2016-ban nagyjából 390 ezren, egy évvel később kevesebb, mint 190 ezren, tavaly 144 ezren jöttek az egész EU-ba. Idén május 2-ig 21404-en érkeztek, tavaly ez a szám ugyanebben az időszakban másfélszer ekkora, 31390 volt. A hangsúly is áthelyeződött a Földközi-tengeri útvonalakra.