Az EU széthullása, háború, megbénuló uniós igazgatás

2019.05.16. 13:57
Széthullás, háború – egy felmérés szerint ilyen képek élnek azon országok polgáraiban, akik a következő Európai Parlament képviselőinek 80 százalékát küldik. Az emberek Franciaországban, Szlovákiában és Lengyelországban a legborúlátóbbak. Előkerült Orbán Viktor is.

Az EU polgárainak több mint fele tartja reális lehetőségnek, hogy az Unió a következő 10-20 évben felbomlik, de 30 százalékuk azt is el tudja képzelni, hogy háború tör ki a tagállamok között – ez derült ki a Külkapcsolatok Európai Tanácsának (ECFR) felméréséből, amelyet a Guardian ismertetett.

Az adatok 14 országból származnak, Franciaországban, Németországban, Belgiumban, Olaszországban, Hollandiában, Ausztriában, Szlovákiában, Romániában, Görögországban, Csehországban és Lengyelországban az emberek nagyobb része szerint fog megszűnni az EU a következő évtizedekben. Csak a svédek, a dánok és a spanyolok esetében került kisebbségbe ez a vélemény. A legtöbben, 66 százalék arányban Szlovákiában tartják nagyon, vagy meglehetősen valószínűnek az EU széthullását. Ugyancsak magas ez a szám Franciaországban, itt az emberek 58 százaléka vélekedik hasonlóan.

Franciaországban és Lengyelországban az emberek egyharmada gondolja azt, hogy háború is kitörhet a tagállamok között, noha évtizedekkel ezelőtt ezt a szövetség éppen a háborúk elkerülése érdekében hozták létre.

A háborús hangulat különösen erős volt azok körében, a május végi EP-választáson valamelyik szélsőséges pártra fognak szavazni.

A felmérésben részt vevő államokból az Európai Parlament tagjainak 80 százaléka kerül majd ki, ennek alapján lehet mondani, hogy a Parlament még inkább megosztott lesz, ami megbéníthatja az EU működését.

A cikk kitér a keleti és a nyugati országok közötti szakadék növekedésére, példaként említi a magyarországi nacionalista kormányfőt, Orbán Viktort, aki beszédeiben a bevándorlókat veszi célba, és azt írják, hogy antiszemita kampányt indított korábbi mentora, Soros György ellen. Megemlítik azt is, hogy Romániával, Lengyelországgal és Magyarországgal szemben komoly jogállamisági kifogások fogalmazódtak meg. A kutatás vezetője szerint a mainstream pártoknak fel kell ébreszteniük az európaiak csendes többségét.