Az EU elítéli a homofóbiát

2019.05.17. 18:52 Módosítva: 2019.05.17. 23:14
Az Európai Bizottság a tagállamok segítségét kéri a homofóbia elleni küzdelemben. Az EU-s tagállamok pedig közös nyilatkozatban ítélték el az LMBTI-személyekkel szembeni hátrányos megkülönböztetést.

Az Európai Bizottság nem akarta kommentálni Kövér László a melegek egyenlőségére és az örökbefogadásra vonatkozó kijelentéseit, ugyanakkor az illetékes szóvivő figyelmünkbe ajánlotta a témával kapcsolatos hivatalos álláspontot. Eszerint az Európai Bizottság határozottan elítéli a szexuális irányultságon alapuló, mindennemű hátrányos megkülönböztetést, erőszakot, zaklatást gyűlöletbeszédet, ugyanis a társadalom minden tagja egyenlő. Vera Jourova, jogérvényesülésért felelős biztos azt mondta, hogy gyakorta érzékelhető az LMBTI-személyek diszkriminációja a munkavállalás, a szociális biztonság, az egészségügy vagy az oktatás terén. Jourova azt is elmondta, hogy a nemi identitás nyilvános kifejezése, például a kézen fogva sétálás az utcán, rendszeresen vált ki elfogult és gyűlölködő megjegyzéseket, de ezekkel a közösségi médiában is lépten-nyomon találkozhatunk. Bár az EU is hozott ezzel kapcsolatos intézkedéseket, de azt kérte a tagállamoktól, hogy valamennyien legyenek aktívak és saját kezdeményezésekkel is küzdjenek a homofóbiával szemben.

Az Európai Unió Tanácsa nevében, vagyis valamennyi tagállam, így Magyarország képviseletében is, Federica Mogherini külügyi főképviselő adott ki nyilatkozatot. Az közös állásfoglalásban többek között ez olvasható: „72 országban a szexuális irányultsággal kapcsolatos jogszabályok továbbra is büntetik az azonos neműek közötti szexuális aktust, míg más országokban a jogszabályok nem biztosítják a védelem szükséges szintjét, ami azt eredményezi, hogy az LMBTI-személyek napi szinten a megkülönböztetés különböző formáinak vannak kitéve életük valamennyi színterén. Az EU újólag és határozottan kijelenti, hogy az LMBTI-személyekkel szembeni megkülönböztetés aláássa az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatában foglalt legalapvetőbb emberi jogi alapelveket.”

A nyilatkozat szerint az EU mind az Unió területén, mind azon kívül továbbra is küzd az LMBTI-személyekkel szembeni hátrányos megkülönböztetés és erőszak büntetlensége ellen.

Csütörtökön este egyébként az Európai Bizottság főépületére és a külügyi szolgálat épületére is szivárványszínű zászlót vetítettek, mint ahogy számos brüsszeli intézményre kifüggesztették ezt a lobogót. Ennek külön aktualitást ad az is, hogy szombaton lesz a belga „Pride Parade”, ahová több mint százezer embert várnak.

Miközben ezt a cikket megírtam Brüsszelben, a kizárólag gyerekeknek szóló műsorokat sugárzó Ketnet nevű, holland nyelvű belga adón egy nyolc év körüli kislány elmesélte, milyen az élet az ő családjában, ahol két mama osztja meg a család mindennapjaival kapcsolatos feladatokat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!