Szijjártó: Az Európai Néppártnak a Fidesz lett a legeredményesebb tagja

D MTI20190527002
2019.05.27. 15:58
A Fidesz részt akar venni az Európai Néppárt jövőjéről szóló vitában, mert a választási eredmények alapján a magyar kormánypártot nem lehet megkerülni - mondta Szijjártó Péter Brüsszelben. A külügyminiszter úgy véli, egyik csúcsjelölt sem alkalmas az Európai Bizottság elnöki tisztére, de erről majd az állam- és kormányfőknek kell dönteniük.

Magyarországon, Lengyelországban, Ausztriában és Olaszországban a bevándorlásellenes pártok győztek – válaszolta Szijjártó Péter Brüsszelben arra a kérdésünkre, hogy a számok ismeretében történt-e bevándorlásellenes fordulat Európában. A külügyminiszter hozzátette, hogy megbomlott az európai status quo, vagyis elmúlt az az idő, amikor a néppárt és a szociáldemokraták zárt ajtók mögött meg tudnak egyezni minden kérdésben.

A fő választóvonalak pedig nem a pártcsaládok között, hanem ügyek mentén fognak húzódni, leglátványosabban a migráció területén. Mától hatalmas viták kezdődnek az Európai Unióban a jövőt illetően, először személyi, majd tartalmi kérdésekben.

Szijjártó szerint Európában Orbán Viktor rendelkezik a tagállami vezetők közül a legnagyobb felhatalmazással, Úgy véli, a következő hetekben először személyi, aztán tartalmi vitákat kell lefolytatni, mert balközép és jobbközé között ekkora szakadék még nem volt, a választóvonal pedig ügyek mentén húzódik meg, elsősorban a bevándorlás megítélése kapcsán.

Reagált a külügyminiszter Manfred Weber tegnapi kijelentésére is. A Néppárt csúcsjelöltje ugyanis arra a kérdésre, hogy idényt tart-e a 13 fideszes képviselőre a frakciójában, azt felelte, 28 mandátummal szereztek többet, mint a második helyezett szocialisták. Szijjártó Péter szerint nem lényeges, hogy mit mondott Weber. Úgy látja, a következő időszakban fontos vitákat kell lefolytatni a Néppárton belül és erre a Fidesz készen áll. Sőt, úgy fogalmazott:

Az Európai Néppárt legsikeresebben szereplő tagpártja az egy erősen migrációellenes párt. Ezt a tényt az Európai Néppárt jövőbeni politikai irányvonaláról szóló vitákban figyelembe kell venni.

Megerősítette, egyik csúcsjelöltet sem tartja alkalmasnak a magyar kormány arra, hogy az Európai Bizottság elnöke legyen, de hogy ki lenne a megfelelő személy, arra nem adott konkrét választ. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a személyi döntéseknél tekintettel kellene lenni arra is, hogy az európai fejlődés motorja a közép-európai régió. Mint mondta,

Magyarország csak olyan jelölteket fog támogatni, akik az erős tagállamokra épülő erős EU-ban hisznek, készek arra, hogy az elsőbbséget a keresztény kultúrának biztosítsák, illetve nem megszervezni, hanem megállítani akarják a migrációt.

Az Európai Parlament összetételét és az egyes országok eredményeit ezen az oldalon böngészheti kedvére.

Szijjártó Péter egyébként az EU-s külügyminiszterek kereskedelmi formációjának ülésén vett részt. Ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy Magyarország elemi érdeke, hogy minél több szabadkereskedelmi megállapodást kössön az EU, és rendkívül rosszul érinti a magyar gazdaságot mindenféle kereskedelmi háború vagy kereskedelmet korlátozó intézkedés.  • Tippek
  • Babaváró hitel