Merkel és Macron nem ért egyet

2019.05.28. 18:01
Személyi kérdésekről vitáznak az európai állam- és kormányfők Brüsszelben. Többek között az Európai Bizottság következő elnökének személyről tárgyalnak. Mást akar a német kancellár és a francia elnök, miközben a visegrádi országok is közös fellépésre törekszenek.

Az európai állam- és kormányfők rendkívüli munkavacsorán találkoznak kedden Brüsszelben, hogy az EP-választásokat értékeljék. Ennek keretében elkezdődik az egyeztetés arról is, hogy kik töltsék be a legfontosabb EU-s posztokat. Négy tisztségről kell dönteni: az Európai Tanács (jelenleg Donald Tusk), az Európai Bizottság (jelenleg Jean-Claude Juncker), az Európai Központi Bank (jelenleg Mario Draghi) elnökének és az unió külügyi főképviselőjének (jelenleg Federica Mogherini) személyéről.

Ezek közül a legnagyobb vita jelenleg az Európai Bizottság elnökének személyéről van szó, az Európai Parlament három pártja (Európai Néppárt, Szociáldemokraták, Zöldek) ragaszkodnak a csúcsjelölti rendszerhez, a Liberálisok azonban ezt jelenleg nem tartják fontosnak.

Az állam- és kormányfők között azonban korántsem teljes az egyetértés, ezt a párbeszédet igyekszik a mostani csúcstalálkozón felgyorsítani Donald Tusk. Az MTI beszámolója szerint a Brüsszelbe érkező Emmanuel Macron francia elnök azt mondta: “Az Európai Bizottság következő elnöke csak egy hiteles, tapasztalattal rendelkező politikus lehet, aki hazájában vagy európai uniós szinten elért eredményekkel tudja bizonyítania rátermettségét.” Macron már korábban is kijelentette, hogy nem támogatja a néppárti csúcsjelöltet, Manfred Webert, helyette a brexit-ügyi főtárgyaló, a francia néppárti politikust, Michel Barniert tartja alkalmas jelöltnek. Macron azt is mondta, hogy a feladatokról, a prioritásokról és a kritériumokról akar beszélni.

Ugyankkor Angela Merkel német kancellár örömmel tudatta, hogy az Európai Néppárt nagy többséggel támogatja Manfred Weber jelöltségét.

Elterjedt egy olyan hír is, mely szerint a visegrádi országok Maros Sefcovic, szlovák szociáldemokrata politikus, az Európai Bizottság egyik alelnökének a jelöltségét támogatják, a brüsszeli csúcs előtt azonban Andrej Babis cseh miniszterelnök cáfolta.

A Hospodárské Noviny című lap értesülése szerint Emmanuel Macron francia államfő a kedd délutáni EU-csúcs előtt Brüsszelben találkozik a visegrádi országok kormányfőivel, hogy megvitassa a kérdést. A tekintélyes cseh lap szerint a végső egyeztetések során a V4-ek végül is támogathatnák Michel Barnier vagy Krisztalina Georgieva - a Világbank elnökhelyettese - jelölését az EB élére, cserébe azért, hogy Maros Sefcovic megkapná az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének tisztségét – írja az MTI.

Korábban Orbán Viktor miniszterelnök is Barnier jelölése mellett érvelt, hétfőn azonban Szijjártó Péter külügyminiszter – szintén Brüsszelben – azt mondta, valamennyi csúcsjelölt alkalmatlan, de konkrét nevet nem említett, akit a magyar kormány támogatna.