Köszönetet mondott a pápának a fideszes EP-képviselő

2019.06.03. 20:48 Módosítva: 2019.06.04. 18:10
Köszönetet mondott és egyúttal segítséget is kért a Szentszéktől Járóka Lívia EP-képviselő., mert szerinte a pápa történelmi tettet hajtott végre azzal, hogy bocsánatot kért a romáktól. A politikus közös fellépést sürgetett a szegénység felszámolása érdekében.

Járóka Lívia, a leköszönő Európai Parlament alelnöke, de már újraválasztott fideszes EP-képviselő levélben köszönte meg Ferenc pápának a romákkal kapcsolatos hétvégi nyilatkozatait. A katolikus egyházfő három napos romániai körútjának utolsó napján ellátogatott Balázsfalvára, a görögkatolikus románság fontos városába, ahol felkeresett egy roma közösséget is (videóriportunkat itt láthatja). Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól azért, hogy a történelem során az egyház diszkriminálta a cigányokat. Ezzel kapcsolatban Járóka Lívia – úgy is, mint az első roma származású EP-alelnök – azt írta, hogy

a Szentatya szavai jelentősen hozzájárultak a tudatosság növeléséhez a romák megkülönböztetésének kérdésében.

Járóka Lívia szerint a pápa kijelentése történelmi tett volt. „A szenvedésük elismerése nagyon jelentős lépés a romák felé. Ez a gesztus közvetlenül hozzájárulhat a tartós változások eléréséhez” - írta levelében. A fideszes politikus kijelentette azt is, hogy továbbra is a romák helyzetének javításáért és egy megkülönböztetés nélküli társadalom létrehozása érdekében fog dolgozni. Egyúttal segítséget kért a Szentszéktől a szegénységfelszámolás és a cigánypasztoráció terén.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!